*Δημήτρης Πολίτης, Διευθύνων Σύμβουλος, ΤΑΙΠΕΔ

Τα τελευταία έτη, η παγκόσμια οικονομία έχει βρεθεί αντιμέτωπη με πρωτοφανείς προκλήσεις, οι οποίες έχουν δημιουργήσει σοβαρούς κλυδωνισμούς σε πολίτες, επιχειρήσεις και κράτη.

Απέναντι σε αυτές τις δυσμενείς και διαρκώς μεταβαλλόμενες συνθήκες, η ελληνική οικονομία επιδεικνύει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα. Οι ρυθμοί ανάπτυξης παραμένουν πολλαπλάσιοι σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρώπης, η ανεργία αποκλιμακώνεται σταθερά, ενώ η χώρα μας έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης και την αξιοπιστία της στη διεθνή επενδυτική κοινότητα.

Οι θετικές επιδόσεις της οικονομίας έχουν δημιουργήσει πρόσφορο έδαφος για τον δομικό μετασχηματισμό του ΤΑΙΠΕΔ, με την εμπέδωση μιας νέας κουλτούρας, που έχει στο επίκεντρό της τα πολλαπλασιαστικά οφέλη που έχουν τα έργα μας για τις τοπικές κοινωνίες.

Ο ρόλος του Ταμείου ως ουσιαστικού φορέα αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων στο χαρτοφυλάκιό του αναβαθμίζεται σε σχέση με το παρελθόν, όπου το βασικό ζητούμενο ήταν η μεγιστοποίηση του τιμήματος.

Σε αυτό το νέο πλαίσιο λειτουργίας, οι προτεραιότητές μας συνοψίζονται ως εξής:

  • Στην αύξηση της αξίας των assets που διαχειριζόμαστε πριν από την εκκίνηση της συνεργασίας με ιδιώτες επενδυτές.
  • Στη δημιουργία προστιθέμενης αξίας για τις τοπικές οικονομίες με νέες θέσεις εργασίας και επενδύσεις.
  • Στην υποστήριξη των επενδυτών μετά την ολοκλήρωση των διαγωνισμών.
  • Στην ενίσχυση της ελληνικής κεφαλαιαγοράς.
  • Στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης.
  • Στην αξιοποίηση της τεχνογνωσίας του ΤΑΙΠΕΔ για την υλοποίηση σύνθετων έργων στρατηγικής σημασίας που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του νέου ρόλου του Ταμείου είναι η βιώσιμη ανάπτυξη των λιμένων στο χαρτοφυλάκιό μας, με την ιδιότητά μας ως Αρχή Σχεδιασμού Λιμένων.

Στην περίπτωση της αξιοποίησης του Οργανισμού Λιμένος Λαυρίου, ενώ ο διαγωνισμός για τη διάθεση πλειοψηφικού ποσοστού είναι σε εξέλιξη, υλοποιούμε έργα για την ενεργειακή μετάβαση του λιμένα και την αναβάθμιση των υποδομών. Έχουμε ήδη εκπονήσει μελέτες σε συνεργασία με αρμόδιους φορείς για την ηλεκτροδότηση ελλιμενισμένων πλοίων (cold ironing), την εγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ και φορτιστών ηλεκτρικών οχημάτων, αλλά και τη συμμετοχή του Οργανισμού σε ενεργειακές κοινότητες. Δημιουργούμε, επίσης, περισσότερες από 100 νέες θέσεις ασφαλούς ελλιμενισμού για σκάφη αναψυχής.

Στους Οργανισμούς Λιμένων Πειραιώς και Θεσσαλονίκης, στους οποίους το ΤΑΙΠΕΔ είναι μέτοχος, αναλάβαμε τον συντονισμό των αρμόδιων φορέων για την εκπόνηση των Στρατηγικών Σχεδίων Ανάπτυξης (Master Plans) και των Στρατηγικών Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που τα συνοδεύουν.

Στα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και του Ηρακλείου, έχουμε συμπράξει για την ανάπτυξη αυτών των κρίσιμων υποδομών με έναν από τους μεγαλύτερους ομίλους διαχείρισης λιμένων στην Ευρώπη, τον Όμιλο Grimaldi. Στους διαγωνισμούς που διενεργήσαμε για τη διάθεση πλειοψηφικού ποσοστού σε αυτούς τους δύο Οργανισμούς Λιμένων εισπράξαμε ιδιαίτερα υψηλό τίμημα, 84 και 80 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, ενώ παραμένουμε μέτοχοι με 33% και στις δύο εταιρείες, διασφαλίζοντας τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Αντίστοιχη προσέγγιση έχουμε και σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση των υπόλοιπων περιουσιακών στοιχείων. Όπως στο έργο για τη δημιουργία μαρίνας μεγάλων σκαφών αναψυχής (Mega Yacht) στην Κέρκυρα, όπου η Lamda Marinas Investments, μία από τις κορυφαίες εταιρείες του κλάδου, έχει αναλάβει να επενδύσει πάνω από 50 εκατ. ευρώ για την κατασκευή εκ του μηδενός αυτού του σημαντικού έργου.
Για την αξιοποίηση της μαρίνας Πύλου, το σχήμα D Marin – ΤΕΜΕΣ, θα επενδύσει 15 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των υποδομών, δημιουργώντας αρκετές θέσεις εργασίας στην πορεία.

Το περασμένο διάστημα, ολοκληρώσαμε δύο σπουδαία έργα για την κεφαλαιαγορά, με την εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) στο Χρηματιστήριο Αθηνών και την αξιοποίηση μέρους του ποσοστού μας στο μετοχικό κεφάλαιο της Helleniq Energy. Το IPO για τον ΔΑΑ ήταν το πρώτο και ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν πραγματοποιηθεί παγκοσμίως το 2024 και η ανταπόκριση των επενδυτών ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες μας.

Με σταθερά βήματα, το ΤΑΙΠΕΔ αλλάζει και μετασχηματίζεται σε έναν από τους σημαντικότερους φορείς αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Η πορεία της μετάβασης αποτελεί μεγάλη πρόκληση, δεδομένου του δύσκολου έργου που είχε αναλάβει το Ταμείο τα περασμένα έτη, με την οικονομία να βρίσκεται σε περιδίνηση.

Ωστόσο, η αξιοσημείωτη πορεία και η πολιτική σταθερότητα της Ελλάδας έχουν δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες προκειμένου το ΤΑΙΠΕΔ, με διευρυμένο πλέον ρόλο, να συνεχίσει να αποτελεί σημείο αναφοράς και ένα θετικό παράδειγμα για την ελληνική οικονομία.

Από το περιοδικό ΧΡΗΜΑ