Γράφει η «ξενοδόχος
Προσαρμοσμένος στο κλίμα- κυριολεκτικά- των ημερών ήταν χθες ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος όταν κλήθηκε να σχολιάσει την πορεία του πρώτου εξαμήνου του 2021 για τα ελληνικά ξενοδοχεία.
Ο Αλέξανδρος Βασιλικός κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έρευνας που διενήργησε για λογαριασμό του Επιμελητηρίου το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων με τίτλο «Οι επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19 στα ελληνικά ξενοδοχεία», έκανε λόγο για θερμοκρασίες στον κλάδο σχεδόν στο …μηδέν με ελάχιστη δραστηριότητα- και πώς να υπάρξει άλλωστε με τις μετακινήσεις εκτός νομού να απαγορεύονται.
Επιπλέον εξέφρασε την άποψη ότι ουσιαστικά πρόβλεψη υπό τις παρούσες συνθήκες δεν είναι εύκολο να γίνει από την στιγμή που τα πράγματα δεν εξαρτώνται από τους ίδιους τους ξενοδόχους.
Ως προς τα στοιχεία από την έρευνα για τα μέτρα στήριξης στον κλάδο, το σύνολο των εγκριθέντων ποσών από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία είναι μέχρι στιγμής στο 1,15 δισ ευρώ, ενώ οι συνολικές χρηματοδοτικές τους ανάγκες, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ξενοδόχων όπως προέκυψαν από την έρευνα του ΙΤΕΠ, ήταν κοντά στα 3,46 δισ. ευρώ, άρα τα χρηματοδοτικά εργαλεία για την στήριξη του ξενοδοχειακού κλάδου κάλυψαν κατά μέσο όρο το 1/3 των συνολικών αναγκών ρευστότητας των ξενοδοχείων.
Ο κ. Βασιλικός επεσήμανε ότι το μέτρο που έχει λειτουργήσει καλύτερα για τον κλάδο είναι η επιστρεπτέα προκαταβολή, ωστόσο ούτως ή άλλως
- «η στήριξη της κυβέρνησης δεν είναι στιγμιαία, εξελίσσεται συνεχώς, παρουσιάζουμε και τεκμηριώνουμε θέσεις, η αγορά είναι αυτή που μας οδηγεί, άρα όσο καλύτερα στηριχθούν τα ξενοδοχεία, τόσο λιγότερο θα μιλήσουμε στο μέλλον και για κόκκινα δάνεια.
- Θα πρέπει να στηριχθεί το ξενοδοχείο γιατί έχει να παίξει έναν άμεσο ρόλο για την ανάκαμψη, ώστε να πάρει εμπρός ο τουρισμός.
- Αρα πέραν των χρηματοδοτικών εργαλείων που έχουν ήδη υπάρξει, θα χρειαστούν κι άλλα με γνώμονα κυρίως τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στον κλάδο».
Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΤΕΠ, ο τζίρος των ελληνικών ξενοδοχείων την περίοδο 2019-2020, ήταν μειωμένος το 2020 κατά -78% σε σχέση με το 2019, στο 1,83 δισ. ευρώ από 8,36 δισ. ευρώ το 2019.
Ως προς τη διάρκεια της λειτουργίας τους πέρυσι, στις εποχικές μονάδες ήταν 3,2 μήνες και στα συνεχούς λειτουργίας 7 μήνες.
Η μέση πληρότητα Ιουλίου- Σεπτεμβρίου στα ξενοδοχεία που άνοιξαν (δηλαδή για το 60% του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας) ήταν στο 41%. Αντίστοιχα, η μέση πληρότητα Ιουλίου- Σεπτεμβρίου στο σύνολο του ξενοδοχειακού δυναμικού με αναγωγή δηλαδή στο σύνολο των μονάδων ήταν μόλις στο 23,1%.
Τα ξενοδοχεία που παρέμειναν ανοικτά το διάστημα Σεπτεμβρίου- Οκτωβρίου κράτησαν τις πληρότητες κοντά στο 37%, ωστόσο ήταν κατά πολύ λιγότερα, ενώ η πλειονότητα των ξενοδοχείων εποχικής λειτουργίας έκλεισε μέσα στο Σεπτέμβριο.
Χαρακτηριστικό αποτελεί το γεγονός ότι τα κατειλημμένα δωμάτια για το τρίμηνο Ιουλίου- Σεπτεμβρίου 2020 ήταν λιγότερα από τα αντίστοιχα του Σεπτεμβρίου, ενός μόνο μήνα του 2019 και αυτό όχι για στην υψηλή σεζόν.
- Μεγάλη πτώση σημείωσαν και οι τιμές από Αύγουστο σε Αύγουστο:
- Από τα 100 ευρώ του 2019 σε 84 ευρώ τον Αύγουστο του 2020.