«Αυτό που φάνταζε ουτοπικό πριν λίγα χρόνια, τώρα είμαστε πολύ κοντά να γίνει πράξη. Με τις μεγάλες θεσμικές τομές που υλοποιεί η παρούσα κυβέρνηση, αλλάζουμε τα χωροταξικά και πολεοδομικά δεδομένα επιλύοντας προβλήματα που χρόνιζαν. Διαμορφώνεται μια εντελώς διαφορετική εικόνα της χώρας στον τομέα της χωροταξίας, διασφαλίζοντας την κανονικότητα».
Αυτό υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, παρουσιάζοντας το ηλεκτρονικό σύστημα πολεοδομικής και χωροταξικής πληροφόρησης, «με ένα κλικ», σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το ΥΠΕΝ και το ΤΕΕ, χθες στην Αθήνα.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα θα επιτρέπει στους φορείς του δημοσίου, τους μηχανικούς ή άλλους ενδιαφερόμενους ιδιώτες, να πληροφορούνται με «ένα κλικ» τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης για κάθε ακίνητο και γενικότερα τα δημόσια γεωχωρικά δεδομένα της ισχύουσας πολεοδομικής νομοθεσίας, που προσδιορίζουν το καθεστώς ιδιοκτησίας, δόμησης, εκμετάλλευσης ή και προστασίας της ακίνητης περιουσίας.
Ο υπουργός έκανε λόγο για μεγάλο κύκλο νομοθετημάτων που κλείνει, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι αυτά ψηφίστηκαν στη Βουλή από ευρεία πλειοψηφία. Στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώνονται με συντεταγμένα βήματα η ανάπτυξη του Κτηματολογίου της χώρας, η ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών, η οριοθέτηση γραμμής αιγιαλού, καθώς και οι χρήσεις γης. Ολοκληρώνεται, επίσης, η αναθεώρηση των Περιφερειακών Χωροταξικών Πλαισίων και οι δήμοι σε όλη την επικράτεια καλούνται να συντάξουν Τοπικά Χωρικά Σχέδια, ένα βασικό εργαλείο οριοθέτησης περιοχών για κατοικίες, παραγωγικές δραστηριότητες, περιβαλλοντική προστασία, που διαμορφώνει έναν πλήρη χωρικό σχεδιασμό σε επίπεδο δήμου θεραπεύοντας χρόνια προβλήματα. Παράλληλα θεσμοθετούνται τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια (Τουρισμού, Ορυκτών Πρώτων Υλών, ΑΠΕ, Υδατοκαλλιέργειας).
Αναφερόμενος στις μεγάλες τομές που εισήγαγε ο νόμος για την προστασία και τον έλεγχο του δομημένου περιβάλλοντος, στην αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης και στις επιμέρους διατάξεις που εισάγει νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ που συζητείται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή, ο κ. Σταθάκης, επισήμανε:
* τον διαχωρισμό της διαδικασίας αδειοδότησης (Πολεοδομία) από τη διαδικασία ελέγχου (Παρατηρητήρια, ιδιώτες μηχανικοί) της αυθαίρετης δόμησης.
* τη δημιουργία ενός πλήρως ηλεκτρονικού συστήματος αδειοδότησης (e-Άδειες), που εγγυάται το τρίπτυχο απλοποίηση, διαφάνεια, άμεση εξυπηρέτηση
* τη δημιουργία Μητρώου Ελεγκτών Δόμησης, το οποίο έχει ήδη ξεκινήσει και υποστηρίζει καθοριστικά τον ψηφιακό μετασχηματισμό της έκδοσης οικοδομικών αδειών, ενώ άμεσα ξεκινά ο προβλεπόμενος δειγματοληπτικός έλεγχος του 5% των δηλώσεων αυθαιρέτων από τους ελεγκτές δόμησης.
Επανέλαβε ότι επόμενο βήμα είναι η επέκταση του ηλεκτρονικού συστήματος ελέγχου της αυθαίρετης δόμησης, με τη δημιουργία μιας πλήρους ηλεκτρονικής πλατφόρμας καταγγελιών στις αρχές του νέου έτους, όπου θα γίνεται ηλεκτρονική καταγραφή όλων των αυθαιρεσιών, καθώς και παρακολούθηση της πορείας όλων των καταγγελιών, αξιοποιώντας το εμπλουτισμένο μητρώο ελεγκτών δόμησης.
Επιπλέον, όπως σημείωσε, τίθεται σε λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα «e-Πολεοδομία ΙΙΙ», το οποίο σκοπό έχει να προσφέρει άμεση, σφαιρική και απολύτως έγκυρη ενημέρωση για τα πολεοδομικά δεδομένα κάθε σημείου της επικράτειας, σε δημόσια διοίκηση, πολίτες και επιχειρήσεις.