Η αιφνιδιαστική και ευρείας κλίμακας επίθεση της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς κατά του Ισραήλ,  η μεγαλύτερη εδώ και χρόνια,  ανήμερα της επετείου των 50 χρόνων από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ, σηματοδοτεί την έναρξη μιας διευρυμένης πολεμικής σύρραξης στη Μέση Ανατολή…

Είναι η πρώτη φορά από το 1948 που οι παλαιστινιακές δυνάμεις κατάφεραν να καταλάβουν έδαφος εντός της Πράσινης Γραμμής.

Μετά τα δραματικά γεγονότα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως την Κυριακή, προκειμένου να μελετήσει τις εξελίξεις.

Μάχες μαίνονται σε 22 τοποθεσίες κοντά στα σύνορα του Ισραήλ και της Λωρίδας της Γάζας.

Tο Ισραήλ κήρυξε κατάσταση συναγερμού για πόλεμο μετά και την εκτόξευση περίπου 2.200 πυραύλων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Eχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 100 Ισραηλινοί, ενώ οιτραυματίες ξεπερνούν τους 800.

Αντιστοίχως από την πλευρά των Παλαιστινίων, αξιωματούχοι Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσαν ότι 198 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν από τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα.

“Είμαστε σε πόλεμο και θα νικήσουμε”, ανέφερε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου σε μήνυμά του προς τους Ισραηλινούς.

  • “Ο εχθρός θα πληρώσει ένα τίμημα που δεν έχει γνωρίσει ποτέ”, είπε, σημειώνοντας ότι εγκρίνοντας μεγάλη επιστράτευση εφέδρων.

Ανάμεσα στους εφέδρους που ανταποκρίθηκαν άμεσα στην εντολή ήταν και ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, Ναφτάλι Μπένετ!


Το υπουργικό συμβούλιο πολιτικής ασφαλείας συνεδρίασε εκτάκτως.

Σε αυτό ο Ισραηλινός πρωθυπουργός τόνισε πως

  • «πρώτος μας στόχος είναι πρώτα απ’ όλα να καθαρίσουμε την περιοχή από τις εχθρικές δυνάμεις που έχουν διεισδύσει και να αποκαταστήσουμε την ασφάλεια και την ειρήνη στους οικισμούς που δέχθηκαν επίθεση».

Κατόπιν,

  • «ο δεύτερος στόχος είναι να απαιτήσουμε από τον εχθρό να πληρώσει ένα τεράστιο τίμημα για όσα έχει κάνει ως τώρα. Ο τρίτος στόχος είναι να οχυρωθούν άλλα πεδία, ώστε κανείς να μην τολμήσει και κάνει το λάθος να μπει σε αυτόν τον πόλεμο».

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ σε συνεδρίαση του έδωσε την έγκρισή του και για χερσαία επιχείρηση στη Λωρίδα της Γάζας.

 

Ο νούμερο 2 της Χαμάς Σαλέχ Αλ Αρούρι, σχολιάζοντας την απόφαση αυτή, δήλωσε ότι η οργάνωση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει μια ισραηλινή χερσαία εισβολή στη Γάζα, την οποία περιέγραψε ως

  • «το καλύτερο σενάριο για εμάς, ώστε να επιλύσουμε τη σύγκρουση εναντίον του εχθρού».

Ακόμη, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Shehab, ο αναπληρωτής επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, Σαλέχ Αλ Αρούρι, δήλωσε ότι

  • «ξεκινάμε μια μάχη που θα επεκταθεί, θα κλιμακωθεί και θα βαθύνει, και στόχος της είναι η ελευθερία του λαού μας και το δικαίωμά μας να είμαστε ελεύθεροι και ασφαλείς σε μια ελεύθερη και ανεξάρτητη πατρίδα».
  • «Αυτή δεν είναι μια καταδρομική επιχείρηση. Είναι μια ολοκληρωτική μάχη. Σκοπεύουμε οι μάχες να έχουν συνέχεια και το μέτωπο να επεκταθεί»

Στο μεταξύ, σε δήλωση του στο Al Jazzera υποστηρίζει ότι η Χαμάς είναι έτοιμη για «το χειρότερο σενάριο». «Όλα τα σενάρια είναι πλέον πιθανά και είμαστε έτοιμοι για μια ισραηλινή χερσαία εισβολή», σημείωσε με νόημα και συμπλήρωσε ότι το Ισραήλ σχεδίαζε να εξαπολύσει επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας και στη Δυτική Όχθη.

Αντιστοίχως ο ίδιος ο αρχηγός της ένοπλης παλαιστινιακής οργάνωσης, Ισμαήλ Χανίγια, προανήγγειλε επέκταση των επιχειρήσεων από την πλευρά της Χαμάς στη Δυτική Οχθη και στην Ιερουσαλήμ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ