Έχουν περάσει δύο γεμάτες δεκαετίες από τη στιγμή που το ευρώ έγινε το επίσημο νόμοσμα της ευρωζώνης. Μετά από είκοσι και πλέον χρόνια, τα παλιά εθνικά νομίσματα εξακολουθούν να έχουν αξία δισεκατομμυρίων και να βρίσκονται κάπου μέσα στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με το οικονομικό πρακτορείο Bloomberg, το σύνολο της αξίας των παλιών εθνικών νομισμάτων που μπορεί ακόμη να εξαργυρωθεί από τις κεντρικές τράπεζες στην Ευρώπη ισοδυναμεί με περίπου 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Προς το παρόν, δεν έχει διευκρινιστεί πόσα εξ αυτών θα ανταλλαχθούν τελικά με ευρώ ή για ποιον λόγο δεν έχουν ακόμα ανταλλαχθεί.

Κάποιοι εικάζεται πως τα έχουν αφήσει σε ξεχασμένες αποταμιεύσεις, κρυμμένες κάτω από στρώματα, και άλλοι, τα κρατούν ως αναμνηστικά.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία βρίσκεται στη Γερμανία. Πολλά υπάρχουν ακόμη στην Ολλανδία και την Ιρλανδία,  όπου τα μετρητά εξακολουθούν να είναι δημοφιλή. Σε αυτές τις χώρες, οι τράπεζες δέχονται ακόμα ανταλλαγές και επ΄αόριστον από τα αντίστοιχα παλαιά εθνικά νομίσματα, σε ευρώ.

Στον αντίποδα, χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, και η Ελλάδα, δεν δέχονται πλέον τέτοιου είδους ανταλλαγές.

Capture 1482

Από τα στοιχεία του Bloomberg προκύπτει ότι το σύνολο των μη ανταλλάξιμων δραχμών, σε νομίσματα και χαρτονομίσματα, στην Ελλάδα φτάνει τα 477,9 εκατ. ευρώ.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here