Με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη η κυβέρνηση προχωρά στην αναδιάρθρωση της δομής της Εθνικής Ασφάλειας στοχεύοντας ν’ ανταποκριθεί στις σύγχρονες αυξημένες προκλήσεις και κινδύνους που αντιμετωπίζει η χώρα, όπως ο κυβερνοπόλεμος καθώς και η διασύνδεση τρομοκρατικής και εγκληματικής δραστηριότητας σε παγκοσμιοποιημένο επίπεδο με γεωπολιτικές προεκτάσεις.
Νέος διοικητής ο κ. Παναγιώτης Κοντολέων ενώ συνίσταται και θέση συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας στο γραφείο πρωθυπουργού, την οποία αναλαμβάνει ο αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος.
Ο κ. Παναγιώτης Κοντολέων προέρχεται από τον χώρο της ιδιωτικής ασφάλειας, διαθέτοντας ισχυρή επιρροή από τις ΗΠΑ. Πρόκειται για καθόλα έμπειρο διευθυντικό στέλεχος μεγάλων ελληνικών εταιρειών security, με συνεργασία με την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα και με ενδιαφέρον στα ζητήματα ασφαλείας στη Μέση Ανατολή.
Ο κ. Κοντολέων ήταν προσεκτική επιλογή του περιβάλλοντος του Πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη. Διαθέτει μακρόχρονη εμπειρία ως υψηλόβαθμο στέλεχος στο χώρο της παροχής υπηρεσιών ιδιωτικής ασφάλειας και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την επιτυχημένη πορεία της πολυεθνικής G4S εδώ και πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Σαφέστατα και είναι ένας άνθρωπος που δεν περίμενε κάποιος ν’ αναλάβει το κρίσιμο πόστο του διοικητή της ΕΥΠ, ωστόσο αποδεικνύει ότι στο στελεχιακό δυναμικό των μεγάλων εταιριών παροχής υπηρεσιών ιδιωτικής ασφάλειας, υπάρχουν άνθρωποι με αναγνωρισμένη αξία όπως ο κ. Κοντολέων που μπορούν να αξιοποιηθούν σε κομβικές θέσεις όπως είναι αυτή του Διοικητή της Εθνικής Ασφάλειας.
Δεδομένου ότι η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει θέσει ως βασική προτεραιότητα τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής ασφάλειας της χώρας, κρίθηκε ως επιτακτική ανάγκη να
- θεσμοθετηθεί η θέση συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας, ο οποίος θα υποστηρίζει τον πρωθυπουργό και θα συνιστά τον σύνδεσμό του με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Για αυτό ακριβώς επελέγη για αυτή την κρίσιμη θέση, όπως σημειώνουν στην κυβέρνηση, ένα στέλεχος με μεγάλη εμπειρία και αδιαμφισβήτητες ικανότητες, όπως ο αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος, ο οποίος έχει υπηρετήσει τις Ένοπλες Δυνάμεις από πολλές και διαφορετικές θέσεις.
Μεταξύ άλλων, διετέλεσε διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων του ΥΠΕΘΑ, διοικητής Ναυτικής Εκπαίδευσης και διοικητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων. Έχει υπηρετήσει επίσης ως ναυτικός ακόλουθος στην Άγκυρα, ενώ την τελευταία διετία πριν την αποστρατεία του τον περασμένο Ιανουάριο ήταν διοικητής της Σχολής Εθνικής Άμυνας. Έχει εκπαιδευτεί στην Ελλάδα και τη Γαλλία και διαθέτει μεταπτυχιακό τίτλο στη δημόσια διοίκηση από το πανεπιστήμιο του Harvard.
Τέλος, η ΕΥΠ ενισχύεται με τρεις υποδιοικητές που διευρύνουν τον οργανωτικό και επιχειρησιακό της ορίζοντα. Ο πρέσβης Αναστάσιος Μητσιάλης ο οποίος εκπροσωπούσε από το 2016 τη Νέα Δημοκρατία στο Συμβούλιο Εθνικής Εξωτερικής Πολιτικής θα είναι υπεύθυνος για τις διεθνείς σχέσεις της Υπηρεσίας. Ο Βασίλης Γκρίζης, ο οποίος διετέλεσε μεταξύ άλλων για επτά χρόνια διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ασφαλείας, θα έχει επιχειρησιακές αρμοδιότητες. Και ο Διονύσης Μελιτσιώτης, ο οποίος είναι λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, θα είναι υπεύθυνος για οργανωτικά ζητήματα.