Διανύουμε μία δύσκολη περίοδο με τις αγορές να χτυπούν κόκκινο, τις τιμές του πετρελαίου να κλυδωνίζονται, το Bitcoin να εμφανίζει την ευάλωτη φύση του, και το ασφαλές καταφύγιο του χρυσού να δέχεται πυρά…

Μπορεί οι δισεκατομμυριούχοι του πλανήτη να απώλεσαν πολλά εκατομμύρια από τα χαρτοφυλάκιά τους και τον μεγαλοεπενδυτή Γουόρεν Μπάφετ να δηλώνει δημοσίως ότι έφτασε 89 χρονών για να ζήσει τέτοια καταιγίδα, αλλά ένας επιχειρηματίας, ίσως η εξαίρεση παγκοσμίως, κατάφερε να κερδίσει και μάλιστα πολλά.

Την ημέρα που οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχώρησαν κατά 20% και πετρελαϊκοί γίγαντες είδαν τις μετοχές τους να κατακρυμνίζονται, υπήρξε ένας νικητής μέσα στην τραγωδία που υπέστη ο ενεργειακός κλάδος.

Ο μεγιστάνας

Μιλάμε για τον Τζον Φρέντρικσεν, όπως έγραψε το Forbes, ιδιοκτήτη της Frontline Ltd, του κολοσσού των πετρελαιοφόρων με το όνομά του να έχει γίνει θρύλος της ναυτιλίας, αν αναλογιστεί κάποιος ότι ξεκίνησε να εργάζεται σαν αγγελιοφόρος.

Αναζητήσαμε πληροφορίες για τον Μίδα του επιχειρείν και του εφοπλισμού.

Ο 76χρονος Φρέντρικσεν γεννήθηκε στο “Eidsvoll” της Νορβηγίας, ένα προάστιο του Όσλο, ωστόσο πολιτογραφήθηκε Κύπριος και διαμένει στο Λονδίνο. Ναυτιλιακός μεγιστάνας πετρελαίου, με τον μεγαλύτερο στόλο πετρελαιοφόρων.

Το 2012, ο Φρέντρικσεν βρέθηκε στη λίστα με τους 50 ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή, στο περιοδικό “Bloomberg Markets”. Έναν χρόνο αργότερα, το 2013, βρέθηκε στην λίστα του Νορβηγικού περιοδικού επιχειρηματιών, “Kapital” με την καθαρή του αξία, να ανέρχεται στα 11.9 δισεκατομμύρια δολλάρια. Το 2014 και το 2017 βρέθηκε σε υψηλές θέσεις στην λίστα: “Lloyd’s List-most influential people”.

Δείτε επίσης: Νορβηγία: Το 45% των αυτοκινήτων που πουλήθηκαν το α’ εξάμηνο του έτους ήταν ηλεκτρικά

Εκτοξεύτηκε η μετοχή…

Η μετοχή  που ελέγχει ο Νορβηγός δισεκατομμυριούχος έκλεισε με κέρδη 7,3% στα 7,56 δολάρια, έχοντας συσσωρεύσει συνολικά κέρδη 20% από το τελευταίο της χαμηλό την περασμένης Πέμπτη. Όλες οι διαχειρίστριες δεξαμενόπλοιων είχαν καλή επίδοση  με τις Teekay Tankers και DHT Holdings να κερδίζουν 4% έκαστη και την Euronav να κλείνει στο +7%.

Ο λόγος για αυτή την απόκλιση των τιμών των μετοχών έχει να κάνει με την αιφνιδιαστική κίνηση της Σαουδικής Αραβίας να “πλημμυρίσει” τους πελάτες της με ένα επιπλέον εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως από το σούπερ φθηνό της πετρέλαιο.

“Η κίνηση-έκπληξη της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει τις τιμές του πετρελαίου τον Απρίλιο και να αναγγείλει αυξήσεις στην παραγωγή της έχει επηρεάσει άμεσα τη ζήτηση των δεξαμενόπλοιων”, έγραψε ο CEO της Frontline Robert Hvide MacLeod σε mail του προς το Forbes. “Η καμπύλη του πετρελαίου έχει επίσης μετακινηθεί σε contago, ενθαρρύνοντας τους traders πετρελαίου και τις μεγάλες εταιρείες να ζητήσουν προσφορές για αποθήκευση.”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here