Κίνα και ΗΠΑ (και Τουρκία) θα είναι οι ωφελημένοι εμπορικοί εταίροι του ΗΝ. Βασιλείου σε περίπτωση ενός άτακτου Brexit. Aυτό επισημαίνει ο ΟΗΕ σε έκθεσή του που έδωσε χθες στη δημοσιότητα, τονίζοντας ότι το διαζύγιο χωρίς συμφωνία ανάμεσα στο Λονδίνο και τις Βρυξέλλες θα «επηρέαζε σημαντικά τους όρους της πρόσβασης στη βρετανική αγορά για τις αναπτυσσόμενες αλλά και τις ανεπτυγμένες χώρες».

Στη βρετανική αγορά γίνεται περίπου το 3,5% των παγκόσμιων συναλλαγών, ενώ το ΗΒ εισήγαγε πέρυσι εμπορεύματα αξίας περίπου 680 δισεκατομμυρίων δολαρίων (604 εκατ. ευρώ) από τον υπόλοιπο κόσμο, σημειώνεται στο έγγραφο.

Οι μισές και πλέον από τις εξαγωγές αυτές έγιναν από τις ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες κινδυνεύουν κατά συνέπεια, σε περίπτωση που το σενάριο «no deal» γίνει πραγματικότητα, να καταγράψουν απολεσθέντα έσοδα ύψους 34,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Βρετανία είναι σημαντικός εμπορικός εταίρος πολλών αναδυόμενων χωρών, οι εξαγωγές των οποίων ωφελούνται από ευνοϊκούς όρους πρόσβασης στην αγορά αυτής της χώρας, χάρη στο προτιμησιακό καθεστώς ως προς το εμπόριο που εφαρμόζει η ΕΕ, θυμίζει η ΔΗΕΕΑ.

Στο σενάριο της αποχώρησης χωρίς συμφωνία, δηλαδή χωρίς μεταβατική περίοδο για να διεξαχθεί η διαπραγμάτευση διμερών εμπορικών συμφωνιών, η Τουρκία θα κατατασσόταν στη δεύτερη θέση στον κατάλογο των χαμένων, καθώς από τις εξαγωγές της θα ακρωτηριαζόταν ένα ποσό ύψους 2,4 δισ. δολαρίων. Θα την ακολουθούσαν η Νότια Κορέα, η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Καμπότζη και η Ελβετία, κατά την έρευνα της ΔΗΕΕΑ.

Στον αντίποδα, η αποχώρηση της Βρετανίας χωρίς συμφωνία θα «αύξανε τη σχετικά ανταγωνιστικότητα χωρών που είναι μεγάλοι εξαγωγείς, όπως η Κίνα ή οι ΗΠΑ», σύμφωνα με την Κόουκ-Χάμιλτον.

Με βάση τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), μια χώρα δεν μπορεί να προσφέρει προτιμησιακή μεταχείριση σε οποιονδήποτε εμπορικό εταίρο, απεναντίας πρέπει να εφαρμόζει τους ίδιους δασμούς σε όλες τις περιπτώσεις, εξαιρουμένων μόνο περιπτώσεων που συνάπτει διμερείς εμπορικές συμφωνίες.

Η Κίνα σε αυτή την περίπτωση ίσως να δει τις εξαγωγές της προς το ΗΒ να αυξάνονται κατά 10,2 δισ. δολάρια, οι ΗΠΑ κατά 5,3 δισ., η Ιαπωνία κατά 4,9 δισ., ενώ πιθανόν θα ωφελούνταν επίσης η Ταϊλάνδη, η Νότια Αφρική, η Ινδία, η Βραζιλία, η Ρωσία και το Βιετνάμ, κατά τη ΔΗΕΕΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here