Γράφει η «ξενοδόχος»

Στο Νότιο Αιγαίο βρίσκονται οι πιο γαλαντόμοι ξένοι αγοραστές σπιτιών στη χώρα μας κυρίως από τη Δυτική Ευρώπη με τιμές που φθάνουν το 1 εκατ. ευρώ, ενώ οι χαμηλότερες συναλλαγές καταγράφονται στην Ηπειρο από τους γείτονές μας.

Άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία σε σχέση με τους ξένους αγοραστές ακινήτων προκύπτουν από την έρευνα που διεξήχθη από τα μέλη της Ένωσης Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας (ΕΠΠΑ), με βάση συναλλαγές καθ’ όλη τη διάρκεια του 2020 για τις οποίες υπήρχαν πραγματικά στοιχεία.

Με βάση λοιπόν τα ευρήματα της έρευνας, προκύπτει ότι οι πιο ακριβές συναλλαγές γίνονται από Γάλλους, Άγγλους, Ελβετούς και Ιταλούς σε νησιά του Νοτίου Αιγαίου με τιμές που μπορεί να φθάνουν έως και 1 εκατ. ευρώ, ενώ στο Ιόνιο οι πρώτες εθνικότητες είναι Ρώσοι, Αγγλοι και Γερμανοί με ακίνητα έως 650 χιλ. ευρώ.

Στην Αττική ιδιαίτερη προτίμηση φαίνεται ότι δείχνουν Κινέζοι, Λιβανέζοι και Ισραηλινοί με τιμές έως τα 350 χιλ. ευρώ, ενώ σε έναν ακόμη δημοφιλή τουριστικό προορισμό, την Κρήτη, το top 3 αφορά Γερμανούς, Ελβετούς και Πολωνούς.

Στη Βόρεια Ελλάδα, σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη προηγούνται Βούλγαροι και Αλβανοί με τιμές ακινήτων από 30 χιλ. ευρώ έως 350 χιλ. ευρώ, ενώ οι χαμηλότερες συναλλαγές πραγματοποιούνται στην Ηπειρο με πρώτη εθνικότητα τους Αλβανούς και τιμές που ξεκινούν από τις 30 χιλ. ευρώ έως 91 χιλ. ευρώ.

Χαμηλές είναι οι συναλλαγές από ξένους και στην Κεντρική Μακεδονία, κυρίως από Βούλγαρους και Αλβανούς με τιμές από 91 χιλ. ευρώ έως τις 180 χιλ. ευρώ.

  • Συνολικά, με βάση πάντα τα στοιχεία της έρευνας, σχεδόν το 90% των αγοραστών το 2020  αγόρασαν παλαιότερο ακίνητο και μάλιστα από αυτά τα σπίτια, λιγότερα από τα μισά (43,1%) χρήζουν εκτεταμένης ανακαίνισης, ενώ για το υπόλοιπο 56,9% απαιτούνται λίγες μόνο τεχνικές παρεμβάσεις.

Μόλις ένα 10,3% αγόρασε νεόδμητο σπίτι κάθε είδους, ήτοι ακίνητο το οποίο θα κατοικηθεί για πρώτη φορά ανεξαρτήτου ηλικίας. Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, παρατηρείται σταδιακή μείωση στα ακίνητα που αγοράστηκαν και απαιτούσαν ανακαίνιση, η οποία οφείλεται στην εκτεταμένη πώληση ακινήτων που ανακαινίστηκαν πριν την πώληση όπως επίσης και στην μείωση του αποθέματος πολύ φθηνών παλαιών κατοικιών που αγοράστηκαν στο παρελθόν για ανακαίνιση και εκμετάλλευση με βραχυχρόνια μίσθωση.

  • Βάσει των αγοραίων αξιών, ποσοστό 38% είναι με τιμές από 31.000 έως 90.000 ευρώ, ενώ 1 στα 4 (24,9%) είναι στην επόμενη κατηγορία, αυτή από τις 91.000 ευρώ έως 181.000 ευρώ. Αξιοσημείωτος ο διπλασιασμός συναλλαγών, σε σχέση με το 2015, στην κλάση 181.000 – 350.000 ευρώ που αφορά το 16,5% των συναλλαγών που πραγματοποιήθηκαν εν μέσω πανδημίας.

Ως προς τον σκοπό της αγοράς, εν έτει 2020, τρία στα 10 ακίνητα που αγοράστηκαν ήταν για κατοικία της οικογένειας, ενώ το μεγαλύτερο ποσοστό, 34,6% ήταν για επένδυση με σκοπό την εκμετάλλευση.

Ένα 18,1% ήταν για εξοχική- δεύτερη κατοικία και 12,7% για Golden Visa και το υπόλοιπο για κατοικία παιδιού της οικογένειας.  Οι αγορές με σκοπό την εκμετάλλευση αυξήθηκαν σταθερά την τελευταία πενταετία, από 14% σε 34%, όπως και ο αριθμός των συναλλαγών για άδεια παραμονής Golden Visa.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here