Μολονότι παγκοσμίως η υγειονομική κρίση έχει οδηγήσει δεκάδες κλάδους της οικονομίας σε εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση με τις επιπτώσεις να μην έχουν εκδηλωθεί στο μέγιστο βαθμό, εν τούτοις κάποιοι κλάδοι της οικονομίας δείχνουν να έχουν αντισώματα στην πανδημία.

Φέτος, περισσότεροι από 70% των επικεφαλής εταιρείας αναφέρουν ότι η επιχείρησή τους επηρεάστηκε αρνητικά από την πανδημία, ενώ μόλις 20% ότι η κρίση είχε θετικό αντίκτυπο στον οργανισμό τους.

Οι οργανισμοί, που ανήκουν στους κλάδους της τεχνολογίας και της υγείας, φαίνεται να έχουν επηρεαστεί θετικά. Από την άλλη, η αγορά των ταξιδιών και της φιλοξενίας υπέστησαν τις περισσότερες αρνητικές επιπτώσεις.

Σε μεγάλο βαθμό οι επιχειρήσεις, που βρίσκονται σε καλύτερη θέση σήμερα, φαίνεται ότι είχαν εστιάσει από νωρίς στην οργανωτική ανθεκτικότητα και σχεδιάζοντας την ανταπόκριση τους σε οποιασδήποτε μορφής διατάραξη της  επιχειρηματικής τους δραστηριότητας. Δεν είναι τυχαίο ότι 7 στις 10 επιχειρήσεις προγραμματίζουν την αύξηση των επενδύσεων τους για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας, ενώ σε επίπεδο risk leader, ο αριθμός αυτός αγγίζει τις 9 στις 10.

Ευελιξία

Η έρευνα αποκαλύπτει, επίσης, ότι επιπλέον μιας άρτιας δομημένης ομάδας διαχείρισης κρίσεων, οι επιχειρήσεις χρειάζονται ένα ευέλικτο πρόγραμμα που δίνει τη δυνατότητα προσαρμογής και αντιμετώπισης  διαφορετικών τύπων κρίσης . Σύμφωνα με τα στοιχεία, μόλις το 35% των επιχειρήσεων διέθετε σχέδιο αντιμετώπισης κρίσης.

Αυτό καταδεικνύει πως η πλειοψηφία των οργανισμών δεν έχουν σχεδιάσει τα προγράμματά διαχείρισης κρίσεων με τρόπο που διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα ανεξαρτήτως του είδους της κρίσης, σε αντίθεση με τις επιχειρήσεις που επιδεικνύουν ανθεκτικότητα.

Αισιοδοξία

Σύμφωνα με τους συμμετέχοντες στην έρευνα, οι προοπτικές είναι θετικές για το 2021: Στην 24η έρευνα της PwC “Annual Global CEO Survey”, που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο σημειώνεται ρεκόρ αισιοδοξίας (76%) των CEOs, που πιστεύουν ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη θα βελτιωθεί το 2021. Αντίστοιχα ποσοστά αισιοδοξίας αποτυπώνονται και από πλευράς των Ελλήνων CEOs στην ειδική έκδοση της έρευνας (75%).

Η αισιοδοξία αυτή συνάδει με τα στοιχεία της μελέτης Global Crisis Survey 2021, σύμφωνα με τα οποία 3 στις 4 εταιρείες εκφράζουν βεβαιότητα ότι θα υιοθετήσουν με επιτυχία όσα έμαθαν στη διάρκεια της κρίσης, ενισχύοντας την ανθεκτικότητα της επιχείρησης τους.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here