Την πεποίθηση ότι τόσο ο OPEC όσο και άλλοι παραγωγοί πετρελαίου θα συμφωνήσουν να παρατείνουν την υφιστάμενη συμφωνία για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 1,2 εκ. βαρέλια την ημέρα – στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Δεκεμβρίου – εξέφρασε ο πρόεδρος της Petroleum Association of Japan, Takashi Tsukioka. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτό προκύπτει ύστερα από την δήλωση του ισχυρού άνδρα της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, ότι Ρωσία και OPEC συμφωνούν στην διατήρηση της ισορροπημένης και προβλέψιμης αγοράς πετρελαίου και την προσήλωση της Μόσχας στο πλαίσιο συνεργασίας για μείωση της προσφοράς παγκοσμίως.

Κι ενώ ο OPEC και η Ρωσία συμφωνούν στην μείωση της παραγωγής πετρελαίου, η Αμερική σπάει τα ρεκόρ, συνεχίζοντας να εκπλήσσει  τόσο τις αγορές όσο και τους επενδυτές, αποδίδοντας άνω του αναμενομένου, με τις ΗΠΑ να ενισχύουν συνεχώς τη θέση τους στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη.

Συγκεκριμένα, η παραγωγή αργού πετρελαίου των ΗΠΑ έφτασε εντός του Νοεμβρίου σε ιστορικό υψηλό, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της IEA. Οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου παγκοσμίως, είδαν τις εξορύξεις τους να σημειώνουν άνοδο κατά 8.000 βαρέλια την ημέρα στην Αλάσκα και 200.000 βαρέλια την ημέρα στις υπόλοιπες περιοχές εκτός Χαβάης, με το τελικό νούμερο παραγωγής να προσεγγίζει τα 12,6 με 12,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Στην ίδια έκθεση διαπιστώνεται:

  • αύξηση κατά 0,5% στα αποθέματα του αργού πετρελαίου που προορίζονται για εμπορική χρήση, ήτοι 2,2 εκατ. βαρέλια, στα 449 εκατ. βαρέλια, σαφώς μεγαλύτερη του αναμενομένου (1,6 εκατ. βαρέλια).
  • Παρά τις δυσοίωνες εκτιμήσεις της αγοράς για μείωσή των αποθεμάτων βενζίνης κατά 1,2 εκατ. βαρέλια, σημειώθηκε και εδώ αύξηση της τάξεως του 0,9%, στα 219,1 εκατ. βαρέλια.

Η Ρωσία συμφωνεί στην μείωση της παραγωγής πετρελαίου αλλά …κερδίζει πολλά!

Από τις απαρχές της συμφωνίας της Ρωσίας με τον ΟΠΕΚ, κερδισμένη σε σχέση με την Σαουδική Αραβία, όπως φαίνεται, είναι η πρώτη.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού για την Ενέργεια (ΙΕΑ) που δημοσιεύει το Bloomberg, από το 2016, οπότε συμφώνησαν οι χώρες του ΟΠΕΚ να προβούν σε αυτή την κίνηση για να ανακάμψουν οι τιμές πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία έχει μειώσει περίπου 10 φορές περισσότερο την παραγωγή της από τη Ρωσία. Ωστόσο, τα επιπλέον έσοδα της Σαουδικής Αραβίας μετά την ισχύ της συμφωνίας αντιπροσωπεύουν τα τρία τέταρτα των αντίστοιχων επιπλέον εσόδων που κατέγραψε η Ρωσία.

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα έσοδα της Ρωσίας από τις πωλήσεις πετρελαίου κινήθηκαν κατά μέσον όρο στα 670 εκατ. δολ. την ημέρα το 2019, ποσό αυξημένο κατά 170 εκατ. δολ. την ημέρα από το τελευταίο τρίμηνο του 2016, οπότε οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ με τη  Ρωσία συνήψαν τη συγκεκριμένη συμφωνία. Από την άλλη, από τις πωλήσεις πετρελαίου η Σαουδική Αραβία είχε έσοδα 630 εκατ. δολ. την ημέρα από την αρχή του έτους, ήτοι 125 εκατ. δολ. περισσότερα σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2016.

Ενώ λοιπόν η Σαουδική Αραβία έχει μειώσει από τα τέλη του 2016 την παραγωγή της κατά περίπου 740.000 βαρέλια την ημέρα, η Ρωσία εμφανίζεται λιγότερο αποφασιστική,

  • περιορίζοντας την παραγωγή της κατά μόλις 75.000 βαρέλια την ημέρα, όπως αναφέρει το Bloomberg.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here