Δέλεαρ αποτελεί για την ασφαλιστική αγορά η ασφάλιση περιουσίας των Ελλήνων. Στα 4,1 εκατομμύρια κτίρια που υπάρχουν σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ΕΛΣΤΑΤ, μόνο το 1,1 εκατ. κατοικίες ήταν ασφαλισμένες. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρξουν πολλές επιχειρηματικές ευκαιρίες για τις ασφαλιστικές αλλά και πολλά οφέλη για τους δυνητικά ασφαλισμένους.
της Ελενας Ερμείδου
Τα ηνία για την ασφάλιση περιουσίας των Ελλήνων, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΑΕΕ για το 2017 κρατούν οι τράπεζες όπου συμμετέχουν στην διανομή της αγοράς με ποσοστό 44,7% επί του συνόλου, τα ανεξάρτητα δίκτυα ήτοι μεσίτες και πράκτορες που συμμετέχουν με ποσοστό 42,7%, το ιδιόκτητο δίκτυο των ασφαλιστικών συμβούλων με 9,6% και οι απευθείας πωλήσεις με ένα μικρό ποσοστό που φτάνει το 3%.
Οπως καταγράφεται από τα στοιχεία της ΕΑΕΕ τράπεζες και ανεξάρτητα δίκτυα έρχονται στην παραγωγή σώμα με σώμα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι τράπεζες κερδίζουν τα μερίδια τους, και λόγω της υποχρέωσης των δανειοληπτών να ασφαλιστούν.
Η συνολική ασφαλισμένη αξία για την κάλυψη πυρός, για την παραπάνω παραγωγή υπολογίζεται στα 262 δισεκ. ευρώ εκ των οποίων τα 114 δισεκ. αφορούν ασφάλιση κατοικιών και 148 λοιπούς κινδύνους
Δηλώθηκαν 6,4 χιλιάδες ζημιές για τις οποίες οι αποζημιώσεις έφτασαν τα 16,6 εκατ. ευρώ, ενώ το ύψος των εκκρεμών αποζημιώσεων έφτασε τα 51,2 εκατ. Ωστόσο, τελικό συμπέρασμα ακόμα δεν μπορεί να εξαχθεί καθώς δεν έχουν λήξει όλα τα συμβόλαια και για την εκτίμηση του τελικού κόστους θα πρέπει να συνυπολογιστεί το πλήθος ζημιών, τα ποσά των αποζημιώσεων μέχρι την λήξη και η πλήρης ωρίμανση των αποζημιώσεων. Σύμφωνα με την ΕΑΕΕ το συνολικό ύψος της αποζημίωσης μπορεί να εκτιμηθεί 3 – 4 έτη από την έκδοση του ασφαλιστηρίου συμβολαίου.
Ενδεικτικά η μέση ζημιά σύμφωνα με την εκτίμηση του πρώτου έτους φτάνει τα 4.128 ευρώ, και επιμερίζεται ως εξής: 1.812 για τις κατοικίες και 6.352 για τους λοιπούς κινδύνους.
Σημειώνεται ότι κατά το έτος 2017 στην ελληνική αγορά δραστηριοποιήθηκαν 33 ασφαλιστικές επιχειρήσεις.