H χθεσινή τηλεδιάσκεψη δεν κατέληξε σε συμφωνία, δημιούργησε  όμως ένα νέο πιο ρεαλιστικό πλασίο για την κυβερνητική πρωτοβουλία στον τομέα των επιχειρηματικών δανείων.

Η επιμονή της κυβέρνησης να περιλάβει επιχειρηματικά δάνεια με ενέχυρο πρώτη κατοικία υποχρεώνει τους εποπτικούς μηχανισμούς των τραπεζών να θέσουν πολύ χαμηλότερα όρια αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας ειδικά για τα επιχειρηματικά δάνεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει η κυβέρνηση προβλέπεται ότι το κριτήριο για το ανώτατο όριο αξίας της πρώτης κατοικίας θα είναι 175.000 ευρώ όταν πρόκειται για επιχειρηματικά δάνεια που έχουν ως προσημείωση την πρώτη κατοικία, ενώ θα είναι 250.000 ευρώ για τα φυσικά πρόσωπα που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο.

Τα υπόλοιπα κριτήρια για την υπαγωγή στο πλαίσιο προστασίας θα μείνουν όπως αρχικά είχαν διαμορφωθεί:

  • Το ύψος του δανεισμού δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 130.000 ευρώ (σύνολο δανείων με εξασφάλιση την πρώτη κατοικία) και η αντικειμενική αξία της πρώτης κατοικίας του έως 250.000 ευρώ.
  • Εισοδηματικά κριτήρια: το ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα για τον άγαμο είναι στα 12.500 ευρώ και για το ζευγάρι στα 21.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 για κάθε παιδί μέχρι τα τρία (δηλ. συνολική ανώτατη κάλυψη στα 36.000 ευρώ).
  • Ο οφειλέτης θα δικαιούται προστασία της πρώτης του κατοικίας εφόσον οι καταθέσεις του δεν υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσό (η κυβέρνηση επεδίωκε το 50% της οφειλής του,δηλαδή πλαφόν στις 65.000 ευρώ) και το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του δεν ξεπερνά το 100% της οφειλής (δηλαδή πλαφόν στις 130.000 ευρώ).

Με τα γενικά αρχικά όρια υπαγωγής στο νέο πλαίσιο προστασίας θα έμπαιναν επαγγελματικά δάνεια 2 δισ. ευρώ. Με την αντικειμενική αξία στα 175.000 ευρώ, η περίμετρος των επιλέξιμων δανείων θα καταστεί ακόμη στενότερη, κάτι που η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα κάμψει τις αντιρρήσεις των «θεσμών» για την συμπερίληψη των επιχειρηματικών δανείων στο νέο πλαίσιο προστασίας.

Το νέο νομοθετικό πλαίσιο προστασίας των αδύναμων δανειοληπτών προβλέπει και επιδότηση της μηνιαίας δόσης, όπως αυτή θα διαμορφώνεται κατόπιν του «κουρέματος» και της ρύθμισης της αρχικής οφειλής που θα λαμβάνει ο δανειολήπτης από την τράπεζα. Το ύψος της επιδότησης θα κρίνεται από τα συνολικά οικονομικά και περιουσιακά δεδομένα του δανειολήπτη, τα οποία θα επανεξετάζονται ανά τριετία…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ