Πριν από σχεδόν ένα μήνα, καθώς ο κόσμος προσέβλεπε στο τέλος ενός «ανελέητα» μακρού έτους, μια ομάδα επιστημόνων και εμπειρογνωμόνων καφέ συγκεντρώθηκαν στο νότο της Γαλλίας με στόχο να αναλύσουν το μέλλον του καφέ στις δεκαετίες ή ακόμα και στους αιώνες που έρχονται.

Η αιτία για την συγκέντρωση αυτή στάθηκε μια πρώτη γεύση από τρία είδη καφέ που, σε αντίθεση με τον arabica ή τoν robusta, δεν καλλιεργούνται επί του παρόντος για εμπορικούς σκοπούς: Πρόκειται για τα Coffea stenophylla, Coffea brevipes και Coffea congensis.

Οι ειδικοί συνεδρίασαν στο Μονπελιέ μέσω «εικονικών γραφείων» σε όλη την Ευρώπη, και η δοκιμή έγινε υπό την ηγεσία του γαλλικού οργανισμού γεωργικής έρευνας CIRAD. Στόχος ήταν να εξεταστούν οι γευστικές ιδιότητες καθενός από τα τρία είδη καφέ έπειτα από εργαστηριακό roasting, προκειμένου να προσδιοριστεί αν κάποια μέρα μπορεί να αποδειχθούν βιώσιμοι «σύντροφοι» για τα ήδη υπάρχοντα είδη και τις  ποικιλίες.

«Η είσοδος νέων ειδών καφέ για γενική κατανάλωση δεν αποτελεί μια ασήμαντη υπόθεση», δήλωσε ο κτηνοτρόφος της CIRAD Benoît Bertrand μετά τη δοκιμή. «Πρώτα απ ‘όλα, η επιστήμη πρέπει να αποδείξει τα πλεονεκτήματά της όσον αφορά την παραγωγικότητα και την ποιότητα. Το επόμενο βήμα είναι να διασφαλιστεί ότι η βιομηχανία και οι καταναλωτές θα λάβουν υπόψη τα αποτελέσματα».

Διαβάστε περισσότερα στο coffemag.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here