Σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, μεγάλες μερίδες του πληθυσμού δεν εμπιστεύονται την κυβέρνησή τους. Η έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση και την πολιτική δεν είναι κάτι νέο, αλλά σε περιόδους αβεβαιότητας, μπορεί να εκφραστεί με κινήματα που αμφισβητούν την εξουσία των κυβερνώντων κομμάτων και απειλούν ακόμη και τη σταθερότητα των κρατών.

Αυτό το infographic χρησιμοποιεί δεδομένα από το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Αξιοπιστίας της Ipsos για να εξετάσει πόσο εμπιστεύονται οι διάφοροι πληθυσμοί την κυβέρνηση και τους δημόσιους θεσμούς τους.

Παρακολούθηση εμπιστοσύνης στις κυβερνήσεις

Από την αρχή της πανδημίας, η παγκόσμια εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις έχει βελτιωθεί κατά οκτώ ποσοστιαίες μονάδες, αλλά αυτό είναι μόνο μια μικρή βελτίωση σε μια κατά τα άλλα χαμηλή βαθμολογία.

Σε επίπεδο χώρας, τα συναισθήματα προς την κυβέρνηση μπορεί να ποικίλλουν πολύ. Η Ινδία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Μαλαισία είχαν τα υψηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης.

Αρκετές χώρες με τα χαμηλότερα επίπεδα εμπιστοσύνης βρίσκονται στη Λατινική Αμερική. Για παράδειγμα, στην Κολομβία, μόνο το 4% του πληθυσμού θεωρεί τους πολιτικούς αξιόπιστους. Στην Αργεντινή, το ποσοστό αυτό πέφτει σε μόλις 3%.

Εμπιστοσύνη στους Δημόσιους Φορείς

Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι εμπιστεύονται τις δημόσιες υπηρεσίες τους περισσότερο από τις κυβερνήσεις που είναι υπεύθυνες για τη διαχείριση και τη χρηματοδότησή τους. Οι δημόσιοι υπάλληλοι τα καταφέρνουν πολύ καλύτερα από τους πολιτικούς και τους υπουργούς της κυβέρνησης με βάση την αξιοπιστία.

Όπως δείχνει το κύριο διάγραμμα, υπάρχει μια συσχέτιση μεταξύ της εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση στους δημόσιους θεσμούς. Υπάρχουν σαφείς ομάδες «υψηλής εμπιστοσύνης» και «χαμηλής εμπιστοσύνης» στις χώρες που περιλαμβάνονται στη δημοσκόπηση, αλλά υπάρχει επίσης μια τρίτη ομάδα που ξεχωρίζει – οι χώρες που έχουν υψηλή εμπιστοσύνη στους δημόσιους θεσμούς, αλλά όχι στην κυβέρνησή τους. Ηγέτης αυτής της ομάδας είναι η Ιαπωνία. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που εξηγούν αυτή τη διαφορά, όπως οι αξίες, τα επίπεδα διαφθοράς και η αξιοπιστία των δημόσιων υπηρεσιών σε διάφορες χώρες.

Ενώ οι βαθμολογίες εμπιστοσύνης για την κυβέρνηση βελτιώθηκαν ελαφρώς κατά τη διάρκεια της πανδημίας, η εμπιστοσύνη στους δημόσιους θεσμούς παρέμεινε σχεδόν η ίδια.

Με πληροφορίες από το Visual Capitalist

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here