Ιταλία και Γερμανία εξακολουθούν να αποτελούν του κύριους εξαγωγικούς προορισμούς των ελληνικών προϊόντων. Αναλυτικά οι επιδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων θα αξιολογηθούν και θα βραβευθούν στα Greek Exports Awards 2019, που θα πραγματοποιηθούν στις 22 Νοεμβρίου 2019.

Αναλυτικά, η Ιταλία εξακολουθεί και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 να αποτελεί το σημαντικότερο προορισμό των ελληνικών εξαγωγών ενώ στη δεύτερη θέση έχει ανέλθει η Γερμανία, η οποία βρισκόταν στην 3η θέση στο αντίστοιχο περσινό εξάμηνο. Ακολουθεί η Κύπρος με άνοδο μίας θέσης στη σχετική κατάταξη και μετά η Τουρκία, προς την οποία η σημαντική μείωση των εξαγωγών ελληνικών προϊόντων (κατά -28,2%), οδήγησε στην απώλεια δύο θέσεων στη λίστα των κυριότερων προορισμών.

Η Βουλγαρία βρίσκεται στην 5η θέση, όπως και το πρώτο εξάμηνο του 2018 και ακολουθούν οι ΗΠΑ στην 6η και ο Λίβανος στην 7η θέση, ενώ στο αντίστοιχο περσινό εξάμηνο βρίσκονταν σε αντίστροφες θέσεις. Στην 8η και 9η θέση παραμένουν Ηνωμένο Βασίλειο και Ισπανία, ενώ την πρώτη δεκάδα των κυριότερων προορισμών των ελληνικών εξαγωγών, συμπληρώνει η Γαλλία με άνοδο μίας θέσης από το πρώτο εξάμηνο του 2018 (ήταν στην 11η θέση).

Πλην της πρώτης δεκάδας των χωρών-πελατών των ελληνικών προϊόντων για το 2018, αξίζει να σημειωθεί, η άνοδος στην κατάταξη: της Κίνας (12η θέση από 16η), της Σλοβενίας (17η θέση από 25η), της Αλγερίας (28η θέση από 47η) αλλά και της Ιαπωνίας (42η θέση από 60η) σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2018.

Ως προς τους προορισμούς των ελληνικών εξαγωγών ανά οικονομική ένωση, σημειώνεται αύξηση κατά 6,6% προς την Ε.Ε., οι αποστολές  προς τις 18 χώρες της Ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 6,7%, ενώ ανοδικά κινήθηκαν οι εξαγωγές προς τις χώρες του ΟΟΣΑ, με αύξηση της τάξης του 4,1% και προς τις χώρες του G7 κατά 6,9%. Οι εξαγωγές προς τις αναδυόμενες BRICS αυξήθηκαν κατά 13,8%, προς τις πετρελαιοπαραγωγικές χώρες του OPEC αυξήθηκαν κατά 27,7% και προς τις χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου η αύξηση ήταν 24,1%.

Αντίθετα, πτωτικά κινήθηκαν οι αποστολές ελληνικών προϊόντων στις χώρες της Οικονομικής Συνεργασίας Μαύρης Θάλασσας (ΟΣΕΠ) κατά -6,8% και προς τις χώρες της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης κατά -12,7%. Τέλος, οι χαμηλές σε αξία εξαγωγές προς τις χώρες της MERCOSUR μειώθηκαν κατά -1,3%.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με ανάλυση του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Κέντρου Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών (ΚΕΕΜ), επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛ-ΣΤΑΤ, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2019 οι εξαγωγές, συμπεριλαμβανομένων των πετρελαιοειδών, αυξήθηκαν κατά 305,9 εκατ. ευρώ ή κατά 1,9% και ανήλθαν σε 16,58 δισ. ευρώ από 16,27 δισ. ευρώ ενώ χωρίς τα πετρελαιοειδή αυξήθηκαν στα 11,22 δισ. ευρώ από 10,86 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 361,3,1 εκατ. ευρώ ή κατά 3,3%.

 

Ξεκίνησαν οι υποβολές υποψηφιοτήτων για τα βραβεία-θεσμός των Ελλήνων εξαγωγέων.

Δείτε τις κατηγορίες των βραβείων και υποβάλετε την υποψηφιότητά σας στο http://exports.ethosawards.eu μέχρι τις 22 Οκτωβρίου 2019.

Τα Greek Exports Awards διοργανώνονται για 8η συνεχόμενη χρονιά από την Ένωση Διπλωματικών Υπαλλήλων Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΕΝΔΥ ΟΕΥ) του Υπουργείου Εξωτερικών σε συνεργασία με την Ethos Awardsτο οικονομικό και επιχειρηματικό portal banks.com.gr και το περιοδικό ΧΡΗΜΑ.

Για πληροφορίες επικοινωνήστε με τη διοργάνωση πατώντας εδώ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here