Η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας τίθεται σε εφαρμογή από σήμερα φέρνοντας σημαντικά οφέλη τόσο για επιχειρήσεις όσο κι καταναλωτές.

Η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας θα εξαλείψει σχεδόν όλους τους τελωνειακούς δασμούς – ποσόν που αντιπροσωπεύει ετησίως 1 δισ. ευρώ για εταιρείες της ΕΕ, ενώ οι ευαίσθητοι τομείς της ΕΕ, όπως η παραγωγή ρυζιού, προστατεύονται, το κρασί, το τυρί, το χοιρινό κρέας, τα ζυμαρικά, η σοκολάτα και τα μπισκότα θα έχουν μηδενικό συντελεστή, είτε αμέσως, είτε μετά από μια μεταβατική περίοδο. Θα προστατευθούν 205 προϊόντα με ευρωπαϊκή προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη, ώστε να βοηθηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιπροσωπεύουν το 78% των εξαγωγών προς την Ιαπωνία, όπως είχε μεταδώσει με τηλεγράφημά του το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η σημασία της για την εμπορική σχέση Ελλάδας-Ιαπωνίας
Μεγάλη ώθηση στην ήδη στενή εμπορική σχέση Ελλάδας-Ιαπωνίας, ιδιαίτερα στις ελληνικές εξαγωγές και την απασχόληση στη χώρα μας, θα δώσει η σημερινή εμπορική συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας, εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως μετέδωσε επίσης το ΑΠΕ-ΜΠΕ με τηλεγράφημά τους στις 17 Ιουλίου.

Όπως σημειώνει σε γράφημά της η Κομισιόν, η Ιαπωνία είναι ο 27ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ελλάδας εκτός της ΕΕ, με την αξία των ελληνικών εξαγωγών προς τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου να ανέρχεται σε 94 εκατ. ευρώ. Σε ανάρτηση της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα, επισημαίνεται ότι οι εξαγωγές στην Ιαπωνία στηρίζουν 2.981 θέσεις εργασίας στην Ελλάδα και αφορούν 497 ελληνικές επιχειρήσεις.

Επιχειρήσεις όλων των μεγεθών στις πόλεις της Ελλάδας εξάγουν, ήδη, ένα ευρύ φάσμα αγαθών και υπηρεσιών στην Ιαπωνία και η εμπορική συμφωνία ΕΕ-Ιαπωνίας εκτιμάται πως θα καταστήσει ακόμα ευκολότερές και φθηνότερες αυτές τις εξαγωγές.

Τα κυριότερα προϊόντα που εξάγει η Ελλάδα στην Ιαπωνία είναι το ελαιόλαδο, το μάρμαρο και άλλα είδη πέτρας, καθώς και ζυμαρικά.

Ακόμη, αναφέρεται ότι η αξία των ελληνικών εισαγωγών από την Ιαπωνία ανέρχεται στα 121 εκατ. ευρώ.

Τα βασικά μέρη της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης, όπως τα αποτυπώνει σε ανακοίνωσή της η ΕΕ:

Όσον αφορά ειδικότερα τις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων από την ΕΕ, η συμφωνία:

-θα καταργήσει τους ιαπωνικούς δασμούς σε πολλά τυριά, όπως το γκούντα και το τσένταρ (τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με δασμό 29,8 %), καθώς και στις εξαγωγές οίνων (σημερινός δασμός 15 % κατά μέσο όρο),

-θα δώσει τη δυνατότητα στην ΕΕ να αυξήσει σημαντικά τις εξαγωγές βοείου κρέατος στην Ιαπωνία, ενώ για το χοιρινό οι εξαγωγές μεταποιημένων κρεάτων θα είναι αδασμολόγητες και οι εξαγωγές νωπών κρεάτων σχεδόν αδασμολόγητες,

-θα διασφαλίσει προστασία στην ιαπωνική αγορά για πάνω από 200 υψηλής ποιότητας ευρωπαϊκά γεωργικά προϊόντα, τις λεγόμενες γεωγραφικές ενδείξεις (ΓΕ), καθώς επίσης και για επιλεγμένα ιαπωνικά προϊόντα ΓΕ στην αγορά της ΕΕ.

Επίσης, η συμφωνία εξασφαλίζει το άνοιγμα των αγορών υπηρεσιών, και ιδίως των αγορών χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, ηλεκτρονικού εμπορίου, τηλεπικοινωνιών και μεταφορών. Επιπροσθέτως:

-διευκολύνει την πρόσβαση των εταιρειών της ΕΕ σε αγορές δημόσιων συμβάσεων σε 54 μεγάλες ιαπωνικές πόλεις, και αίρει τα εμπόδια όσον αφορά τις δημόσιες συμβάσεις στον οικονομικά σημαντικό τομέα των σιδηροδρομικών μεταφορών σε εθνικό επίπεδο·

-λαμβάνει υπόψη συγκεκριμένους ευαίσθητους τομείς στην ΕΕ, π.χ. την αυτοκινητοβιομηχανία, προβλέποντας μεταβατικές περιόδους έως και 7 έτη πριν από την κατάργηση των δασμών.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επιπλέον ένα ολοκληρωμένο κεφάλαιο για το εμπόριο και τη βιώσιμη ανάπτυξη: περιλαμβάνει συγκεκριμένα στοιχεία που πρέπει να απλουστευθούν για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Θέτει ιδιαίτερα υψηλά πρότυπα σε θέματα εργασίας, ασφάλειας, προστασίας του περιβάλλοντος και προστασίας των καταναλωτών. Ενισχύει τις δεσμεύσεις της ΕΕ και της Ιαπωνίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την κλιματική αλλαγή, και διαφυλάσσει πλήρως τις δημόσιες υπηρεσίες.

Όσον αφορά την προστασία των δεδομένων, στις 23 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους η ΕΕ και η Ιαπωνία ενέκριναν αποφάσεις που επιτρέπουν την ελεύθερη και ασφαλή ροή των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα μεταξύ των δύο εταίρων. Συμφώνησαν να αναγνωρίζουν αμοιβαία τα συστήματα προστασίας δεδομένων κάθε μέρους ως «ισοδύναμα», γεγονός που θα δημιουργήσει τον μεγαλύτερο χώρο ασφαλούς ροής δεδομένων στον κόσμο.

Επόμενα βήματα

Η συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης έχει πλέον τεθεί σε ισχύ. Η επιτροπή ΕΕ-Ιαπωνίας θα πραγματοποιήσει την πρώτη της συνεδρίαση τον Απρίλιο του 2019 στις Βρυξέλλες για να προβεί σε απολογισμό των πρώτων μηνών εφαρμογής.

Όσον αφορά το παράλληλο ζήτημα της προστασίας των επενδύσεων, οι διαπραγματεύσεις με την Ιαπωνία συνεχίζονται σχετικά με τα πρότυπα προστασίας των επενδύσεων και την επίλυση των διαφορών στο πλαίσιο της προστασίας των επενδύσεων, με μια συνεδρίαση των επικεφαλής διαπραγματευτών η οποία έχει προγραμματιστεί για τον Μάρτιο. Η σταθερή δέσμευση αμφότερων των πλευρών είναι η επίτευξη σύγκλισης στις διαπραγματεύσεις για την προστασία των επενδύσεων το συντομότερο δυνατό, με βάση την κοινή προσήλωσή τους σε ένα σταθερό και ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον στην Ευρώπη και στην Ιαπωνία.

Σε εφαρμογή και η συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας

Παράλληλα, από την 1η Φεβρουαρίου εφαρμόζεται προσωρινά μεγάλο μέρος και μιας άλλης συμφωνίας – της συμφωνίας στρατηγικής εταιρικής σχέσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ιαπωνίας. Η συμφωνία αυτή, η οποία υπογράφηκε πέρσι τον Ιούλιο μαζί με τη συμφωνία οικονομικής εταιρικής σχέσης, είναι η πρώτη διμερής συμφωνία-πλαίσιο μεταξύ της ΕΕ και της Ιαπωνίας, και ενισχύει τη συνολική εταιρική σχέση μέσω της διαμόρφωσης ενός γενικού πλαισίου ενισχυμένης πολιτικής και τομεακής συνεργασίας, και κοινών δράσεων για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων των περιφερειακών και παγκόσμιων προκλήσεων. Η εν λόγω συμφωνία θα τεθεί σε ισχύ αφού κυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here