Η ποσότητα των αερίων του θερμοκηπίου (GHGs) που παράγονται από τα τρόφιμα μας μπορεί να διαφέρει σημαντικά σε ολόκληρη την παγκόσμια εφοδιαστική τροφίμων.

Στην πραγματικότητα, η διαφορά μεταξύ συγκεκριμένων τύπων τροφίμων μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις τάξεις μεγέθους, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό που τρώμε θα μπορούσε να είναι ένας σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο περιβάλλον.

Το τροποποιημένο γράφημα του Our World in Data βασίζεται σε δεδομένα από τη μεγαλύτερη μετα-ανάλυση των συστημάτων τροφίμων στην ιστορία. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Science, επικεφαλής της οποίας ήταν οι Joseph Poore και Thomas Nemecek, επισημαίνει το αποτύπωμα άνθρακα σε διαφορετικούς τύπους τροφίμων σε όλο τον κόσμο.

Τα τρόφιμα με το υψηλότερο αποτύπωμα άνθρακα

Παγκοσμίως, υπάρχουν περίπου 13,7 δισεκατομμύρια μετρικοί τόνοι ισοδυνάμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2e) που εκπέμπονται μέσω της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων κάθε χρόνο.

Σε μια βάση δεδομένων που εκτείνεται σε 119 χώρες και 38.000 εμπορικές εκμεταλλεύσεις, η μελέτη διαπίστωσε ότι, αναπάντεχα, το βόειο κρέας και άλλα ζωικά προϊόντα έχουν υπερβολική επίδραση στις εκπομπές.

Για παράδειγμα, ένα κιλό βοδινού κρέατος οδηγεί σε 60 κιλά εκπομπών GHG – σχεδόν 2,5 φορές τον πλησιέστερο τύπο τροφής, αρνί και πρόβειο κρέας. Αντιθέτως, το ίδιο βάρος μήλων παράγει λιγότερο από ένα χιλιόγραμμο εκπομπών GHG.

Όσον αφορά τα φυτικά τρόφιμα, η σοκολάτα συγκαταλέγεται μεταξύ των υψηλότερων εκπομπών GHG. Ένα κιλό σοκολάτας παράγει 19 κιλά GHG. Κατά μέσο όρο, οι εκπομπές από φυτικά τρόφιμα είναι 10 έως 50 φορές χαμηλότερες από τους τύπους με βάση τα ζώα.

Συμπερασματικά, είναι σαφές ότι το φάσμα των εκπομπών διαφέρει σημαντικά σε κάθε τύπο τροφής.

Τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων

Η εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων είναι περίπλοκη και λεπτή καθώς κινείται σε κάθε στάδιο του κύκλου.

Αν και τα βήματα πίσω από την εφοδιαστική αλυσίδα για μεμονωμένα τρόφιμα μπορεί να διαφέρουν σημαντικά, το καθένα έχει συνήθως επτά στάδια,τα οποία είναι:

  • Αλλαγή χρήσης γης
  • Αγρόκτημα
  • Ζωοτροφή
  • Επεξεργασία
  • Μεταφορά
  • Λιανεμποριο
  • Συσκευασία

Σε όλα τα τρόφιμα, τα στάδια χρήσης γης και αγροκτήματος της αλυσίδας εφοδιασμού αντιπροσωπεύουν το 80% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Στην παραγωγή βοείου κρέατος, για παράδειγμα, υπάρχουν τρεις βασικοί παράγοντες που συμβάλλουν στο αποτύπωμα άνθρακα σε αυτά τα στάδια: ζωοτροφές, μετατροπή γης και παραγωγή μεθανίου από αγελάδες.

Στις ΗΠΑ, η παραγωγή βοείου κρέατος αντιπροσωπεύει το 40% της συνολικής χρήσης γης που σχετίζεται με κτηνοτροφία στο εσωτερικό.

Στο άλλο άκρο του φάσματος είναι η μεταφορά. Αυτό το στάδιο της εφοδιαστικής αλυσίδας αντιστοιχεί κατά μέσο όρο στο 10% των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Όσον αφορά το βόειο κρέας, το ποσοστό των αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπει η μεταφορά είναι ακόμη μικρότερο, μόλις στο 0,5% των συνολικών εκπομπών.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, η προμήθεια τροφίμων τοπικά μπορεί να μην βοηθήσει τις εκπομπές GHG με πολύ σημαντικό τρόπο, ειδικά στην περίπτωση τροφίμων με μεγάλο αποτύπωμα άνθρακα.

Η άνοδος των εναλλακτικών φυτικών λύσεων

Εν μέσω του αυξανόμενου μεριδίου αγοράς των φυτικών εναλλακτικών λύσεων σε αγορές σε όλο τον κόσμο, το μέλλον της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων θα μπορούσε να υποστεί σημαντική μετάβαση.

Για τους επενδυτές, αυτή η αλλαγή είναι ήδη εμφανής. Το Beyond Meat, ένας κορυφαίος πάροχος υποκατάστατων κρέατος, ήταν ένα από τα αποθέματα με τις καλύτερες επιδόσεις του 2019 – κέρδισε 202% μετά την εγγραφή του τον Μάιο του 2019.

Δεδομένου ότι η αυξανόμενη ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον γίνεται πιο διαδεδομένη, το μεγάλο ερώτημα παραμένει.

Πόσο πιθανό είναι η αύξηση της κατανάλωσης κρέατος να αποτελέσει παρελθόν;

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here