Mια ενδιαφέρουσα έρευνα διεξήγαγε και παρουσίασε ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται παγκοσμίως, ως προς τον Δείκτη Ευτυχίας των χωρών, σε μια περίοδο όπου η πανδημία και οι οικονομικές της συνέπειες προκαλούν φόβο και αβεβαιότητα στους λαούς.
Σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση World Happiness Report η Φινλανδία ανακηρύχθηκε «η πιο ευτυχισμένη χώρα του κόσμου» για πέμπτη διαδοχική χρονιά. Στον αντίποδα, στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται ο Λίβανος και το Αφγανιστάν. Η Ελλάδα έχει ανέβει φέτος στην 67η θέση του καταλόγου που περιλαμβάνει περί τις 150 χώρες, από την 68η όπου βρισκόταν το 2021.
Με βαθμό 7,82 στα 10, η Φινλανδία προηγείται της Δανίας, της Ισλανδίας, της Ελβετίας και της Ολλανδίας.
«Οι τρεις χώρες που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο ήταν η Σερβία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Αυτές που οπισθοχώρησαν περισσότερο στην κατάταξη ήταν ο Λίβανος, η Βενεζουέλα και το Αφγανιστάν», αναφέρει η Έκθεση.
Ο Λίβανος, ο οποίος συγκλονίζεται από ταραχές και μια σοβαρή οικονομική κρίση, πέφτει έτσι στην προτελευταία θέση, με βαθμό 2,95, πίσω από τη Ζιμπάμπουε και ακριβώς μπροστά από το Αφγανιστάν, που μένει και φέτος στην τελευταία θέση με βαθμό 2,40.
Η Γερμανία και ο Καναδάς βρίσκονται αντιστοίχως φέτος στη 14η και τη 15η θέσ έχοντας πέσει κατά μία θέση έκαστη. Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην 16η θέση, η Γαλλία στην 20η, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο στην 17η.
Στην Ανατολή, η Κίνα ανεβαίνει 12 θέσεις ευρισκόμενη 72η, η Ιαπωνία στην 54η (+2), ενώ η Ρωσία οπισθοχωρεί στην 80η θέση (-4). Η Ινδία παραμένει χαμηλά στην κατάταξη, στην 136η, έχοντας ανέβει πάντως 3 θέσεις.
«Το δίδαγμα από την Παγκόσμια Έκθεση Ευτυχίας αυτά τα τελευταία χρόνια είναι ότι η κοινωνική αλληλεγγύη, η γενναιοδωρία μεταξύ των ανθρώπων και η εντιμότητα της κυβέρνησης έχουν κρίσιμη σημασία για την ευημερία», σχολίασε ο Τζέφρι Ζακς, ένας από συντάκτες της. «Οι παγκόσμιοι ηγέτες θα πρέπει να το λάβουν υπόψη», πρόσθεσε.