Νέα εργαλεία με στόχο την σταδιακή κατάργηση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης επεξεργάζεται η διοίκηση και τα υψηλά κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Στο πλάνο της βρίσκονται λύσεις όπως τα νέα είδη πολυετών δανείων και κλιμακωτών αυξήσεων των επιτοκίων.

Η ΕΚΤ θα έχει δύσκολο έργο στα επόμενα χρόνια, καθώς θα πρέπει να αποσύρει το άνευ προηγουμένου πρόγραμμα στήριξης χωρίς να πλήξει τον τραπεζικό τομέα.

Πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters και βρίσκονται στην ΕΚΤ ή κοντά στην κεντρική τράπεζα, έδειξαν ότι οι αξιωματούχοι της Τράπεζας έχουν ξεκινήσει να εξετάζουν ιδέες για την εύκολη μετάβαση, μεταξύ των οποίων και την αύξηση μόνο του επιτοκίου τραπεζικών καταθέσεων στην αρχή, και την προσφορά πολυετών δανείων σε κυμαινόμενα επιτόκια, σε μόνιμη βάση.

Αυτές οι ιδέες έχουν σχεδιαστεί για να αποτραπεί μια κρίση ρευστότητας την οποία φοβούνται τραπεζίτες και επενδυτές στη Νότια Ευρώπη.

Η συζήτηση, όπως επισημαίνει το Reuters, ήταν σε πρώιμο στάδιο και είναι απίθανο να διεξαχθεί στη συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΚΤ στις 13 Δεκεμβρίου, όταν οι φορείς χάραξης πολιτικής θα εστιάσουν κυρίως στην επανεπένδυση των μετρητών που προέρχονται από το “βουνό” των ομολόγων των 2,6 τρισ. ευρώ.

Άλλες αποφάσεις θα μείνουν για το 2019. Αυτές επικεντρώνονται γύρω από το ζήτημα της ρευστότητας, η οποία δεν κατανέμεται ισόποσα στην ευρωζώνη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here