Στην τεχνολογία των drones επενδύει ο Όμιλος Quest, ο οποίος -μέσω της θυγατρικής Uni Systems- στηρίζει με κεφάλαια την PROBOTEK.

Πρόκειται για μία start up εταιρεία από την Κέρκυρα, η οποία ειδικεύεται στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων στο οικοσύστημα Internet of Things (IoT) και Internet of Drones (IoD).

Πέραν της Uni Systems, στην χρηματοδότηση της PROBOTEK, συμμετέχει και η επίσης ελληνική Guardian Telematics. Στη νέα επιχειρηματική οντότητα, η οποία θα μετατρέψει την κερκυραϊκή start up σε Ανώνυμη Εταιρεία, η Uni συμμετέχει με μερίδιο 25% και η Guardian με 33,34%.

Η στρατηγική συνεργασία των τριών εταιρειών, σύμφωνα με την σχετική ενημέρωση, πρόκειται να εστιάσει στην ανάπτυξη λύσεων Drone-as-a-Service, επιτρέποντας στις τεχνολογίες drone να διεισδύσουν στην καθημερινότητα των πολιτών – επιχειρήσεων και να καθιερωθούν μέσω της ευρείας αξιοποίησής τους σε όλους τους επιχειρηματικούς τομείς και κλάδους.
«Επενδύουμε στην τεχνολογία drone και στις λύσεις που την ορίζουν, καθώς θεωρούμε ότι, αν και βρίσκεται ακόμη σε πρώιμο στάδιο αναφορικά με τη μαζική της υιοθέτηση και χρήση, διαθέτει μεγάλη προοπτική διείσδυσης σε παραδοσιακούς τομείς της αγοράς, υποστηρίζοντας σε μακροχρόνιο ορίζοντα τη βιώσιμη ανάπτυξή τους» σημείωσε ο Αντώνης Κασσάνο, Business Development Director της Uni Systems και αντιπρόεδρος της PROBOTEK.

«Η επένδυση αυτή στην τεχνολογία των drones είναι ιδιαιτέρως σημαντική λόγω του καινοτόμου χαρακτήρα της», επεσήμανε, από την πλευρά του, ο Ευάγγελος Αργύρης, διευθύνων σύμβουλος της Guardian Telematics και πρόεδρος της PROBOTEK. «Mέσω της συνεργασίας των τριών εταιρειών, η Probotek θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον ταχέως αναπτυσσόμενο χώρο της τεχνολογίας Internet οf Drones (IoD)».

Αντίστοιχα, ο Γιώργος Δελαπόρτας, διευθύνων Σύμβουλος και μέτοχος της PROBOTEK, προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία στο όφελος της συνολικής επένδυσης. «Είμαστε πολύ περήφανοι που δύο κορυφαίες εταιρείες στο κλάδο τους έδειξαν εμπιστοσύνη σ’ εμάς και πίστη στο όραμά μας για μαζικότερη υιοθέτηση των drones σε ευρύτερο επίπεδο».

«Τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της εταιρείας μας σε επίπεδο τεχνογνωσίας και γνώσης της αγοράς, αλλά και η δέσμευσή μας για τη δημιουργία και διάθεση λύσεων που θ’ αλλάξουν τον τρόπο που εξυπηρετούνται βασικές ανάγκες, αποτέλεσαν το έναυσμα αυτής της συνεργασίας» κατέληξε, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το εγχείρημα.

Παρότι στην Ελλάδα βρίσκεται σε πρώιμα στάδια, η τεχνολογία drone -στον πυρήνα της οποίας βρίσκονται λύσεις cloud, κυβερνο-ασφάλειας, τεχνητής νοημοσύνης, big data, ανάλυσης εικόνας, αυτονομίας, edge computing, και δικτύων νέας γενιάς- έχει προσελκύσει σε παγκόσμιο επίπεδο χρηματοδοτήσεις άνω των 3 δισ. δολαρίων.