Η πανδημία έχει φέρει τα πάνω κάτω στην οικονομική δραστηριότητα όλων των χωρών στην οποία έχει επιβληθεί lockdown, ωστόσο υπάρχουν ακόμη επενδυτές που συνεχίζουν να βλέπουν ευκαιρίες και προοπτικές για ανάπτυξη τηε επιχειρηματικής δραστηριότητας. Υπό το πρίσμα αυτό, ένα αγγλικό fund, το ETF PARTNERS, αποφάσισε να επενδύσει το ποσό των 3 εκατ. ευρώ στην ελληνική DeepSea Technologies.
Η DeepSea είναι πλατφόρμα λογισμικού που βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, και στοχεύει στην παρακολούθηση και τη βελτιστοποίηση πλοίων.
Η επένδυση θα χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση επιπλέον ανάπτυξης σε πελάτες σε όλο τον κόσμο, καθώς και για την εξέλιξη νέων προϊόντων.
Η πλατφόρμα αυτή έχει τη δυνατότητα μετάδοσης, σε πραγματικό χρόνο, λεπτομερών δεδομένων που αφορούν στην απόδοση πλοίων, σε πλοιοκτήτες και ναυλωτές κατά τη διάρκεια της πλεύσης. Στη συνέχεια, η εταιρεία με τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης και των υποκείμενων δεδομένων που έχουν συλλεχθεί, παρέχει προτάσεις βελτιστοποίησης της απόδοσης του πλοίου. Η DeepSea στηρίζει τη ναυτιλία, η οποία -όλο και περισσότερο- επιδιώκει να βελτιώσει την επιχειρησιακή της αποδοτικότητα, να μειώσει τις εκπομπές του άνθρακα, να ενισχύσει την επικοινωνία μεταξύ ναυλωτών και πλοιοκτητών και να ανταποκριθεί καλύτερα στην ολοένα αυξανόμενη νομοθετική εποπτεία.
Οι ιδρυτές της εταιρείας
Της εταιρείας ηγούνται οι δύο ιδρυτές της, ο Ρομπέρτο Κούστας, γιος του εφοπλιστή Ιωάννη Κούστα και ο Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος, απόφοιτοι των πανεπιστημίων Οξφόρδης και Κέιμπριτζ αντίστοιχα, με εξειδίκευση στην τεχνητή νοημοσύνη και τη μηχανική μάθηση. Με μια τεχνολογική ομάδα άνω των 40 ατόμων, η DeepSea είναι μια από τις σημαντικές νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας στην Ελλάδα, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας εμπορικής ναυτιλίας.
“Το 90% όλων των εμπορευμάτων φτάνει σε εμάς δια θαλάσσης, με τη ναυτιλία να λειτουργεί ως ραχοκοκαλιά της παγκόσμιας αλυσίδας εφοδιασμού” δήλωσε η Lucy Rands, Διευθυντής Επενδύσεων στoν ETF. “Παρότι η αποστολή εμπορευμάτων μέσω θαλάσσης αποτελεί μια από τις πιο οικολογικές μορφές μεταφοράς αγαθών, ειδικά σε σύγκριση με την εναέρια αποστολή, συνεχίζουμε να έχουμε τεράστια δυνατότητα να βελτιώσουμε την ναυτιλιακή βιομηχανία, μειώνοντας τις εκπομπές CΟ2 και περιορίζοντας τη ρύπανση που προκαλούν τα πλοία. Χρησιμοποιώντας το λογισμικό παρακολούθησης της DeepSea σε συνδυασμό με τις προτάσεις βελτιστοποίησης που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη, η βιομηχανία της ναυτιλίας μπορεί να κάνει ένα θετικό βήμα προς τα εμπρός”.
Σύμφωνα με τον CEO της εταιρεία, Ρομπέρτο Κούστα, “η εφαρμογή μιας τεχνολογίας επόμενης γενιάς σε μια βιομηχανία που γνωρίζουμε καλά αποτελεί μεγάλη ευκαιρία” ενώ η “πρόσφατη πανδημία θα ενθαρρύνει την ναυτιλία να υιοθετήσει τα καλύτερα επιχειρησιακά μοντέλα, μιας και οι παραδοσιακές αλυσίδες εφοδιασμού ωθούνται στο να επανασχεδιαστούν και τελικά να ενισχυθούν. Με αυτήν την επένδυση από έναν κορυφαίο και βιώσιμο επενδυτή, προσδοκούμε να οδηγήσουμε την DeepSea στο επόμενο στάδιο.”