Οι σημαντικές προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης που παρουσιάζει για τις ελληνικές εξαγωγές η αγορά του Καναδά, αλλά και οι τομείς συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, αποτέλεσαν το αντικείμενο της ημερίδας Doing Business with Canada, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στο ΕΒΕΑ, με την συμμετοχή εξαγωγικών φορέων και επιχειρήσεων από τις δύο χώρες, με την χορηγία της πλατφόρμας Exportgate της Eurobank.

Τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα προϊόντα αλουμινίου και γενικότερα τα υλικά κατασκευών είναι αυτά που παρουσιάζουν την μεγαλύτερη ζήτηση και εξαγωγικές προοπτικές, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Διονύσης Πρωτόπαππας, Οικονομικός και Εμπορικός Ακόλουθος της Ελληνικής Πρεσβείας στον Καναδά. Ο ίδιος επεσήμανε ότι βασικά εξαγωγικά προϊόντα παραμένουν τα τυροκομικά, οι ελιές και το ελαιόλαδο, τα φρούτα, τα κρασιά, οι μπαταρίες κ.ά. Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο Καναδάς αποτελεί τον τρίτο μεγαλύτερο προορισμό των ελληνικών κρασιών.

Από την πλευρά του ο κ. Neil Swain, Οικονομικός και Εμπορικός Ακόλουθος της Πρεσβείας του Καναδά στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στους τομείς ενδιαφέροντος για ανάπτυξη συνεργασιών και συγκεκριμένα στους τομείς των πυροσβεστικών αεροσκαφών, της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και των κινηματογραφικών παραγωγών, ενώ παρουσίασε τον Καναδά ως «θερμοκοιτίδα» για νεοφυείς επιχειρήσεις.

Η κ. AnnaKarine Asselin, Πρέσβης του Καναδά στην Ελλάδα, αναφέρθηκε στις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, σημειώνοντας ότι οι σχέσεις μας βρίσκονται στο καλύτερο σημείο, ενώ δρομολογούνται νέες επαφές και συνεργασίες. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην συμπλήρωση φέτος 80 ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η κ. Κωνσταντίνα Αθανασιάδου, Πρέσβης της Ελλάδας στον Καναδά, αναφέρθηκε στις διακρατικές συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών, όπως αυτές έχουν αναπτυχθεί και βελτιωθεί στο πλαίσιο της CETA.

O κ. Παναγιώτης Χασάπης, αντιπρόεδρος του ΣΕΒΕ, χαρακτήρισε τον Καναδά ως μείζονα αγορά, με τεράστιο ενδιαφέρον, δεδομένου και του πολύ υψηλού κατά κεφαλήν εισοδήματος, που ανέρχεται σε 57 χιλ. ευρώ. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η σπουδαιότητα της καναδικής αγοράς εδραιώθηκε το 2017 με την σύναψη της εμπορικής συμφωνίας (CETA) μεταξύ της αμερικανικής χώρας και της Ε.Ε., η οποία έχει οδηγήσει και σε αύξηση των εξαγωγών της Ε.Ε. προς τον Καναδά κατά 26%. Με βάση τα ίδια στοιχεία, ο Καναδάς αποτελεί τον 30ο μεγαλύτερο εξαγωγικό προορισμό της χώρας μας (αν εξαιρέσουμε τα πετρελαιοειδή), με το μεγαλύτερο ποσοστό προϊόντων να εξάγεται από την Αττική και ακολούθως από την Κεντρική Μακεδονία.

Όπως επεσήμανε, ο Καναδάς αποτελεί σήμερα τον 9ο σπουδαιότερο επενδυτή στην Ελλάδα, με τεράστιες προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης.

Ο κ. Κωνσταντίνος Κατσιγιάννης, Πρόεδρος του Canadian-Hellenic Chamber of Commerce, χαρακτήρισε τεράστιες τις ευκαιρίες που προσφέρει η αγορά του Καναδά, εφ’ όσον υπάρξει η απαραίτητη προσοχή και προετοιμασία από την πλευρά των εξαγωγέων. Όπως επεσήμανε, οι Καναδοί διαθέτουν τα περισσότερα χρήματα για αγορές στα σούπερ μάρκετ από τις υπόλοιπες χώρες, ωστόσο απαιτούν υψηλή ποιότητα και προδιαγραφές.

Σημειώνεται ότι την εμπειρία τους από την εξαγωγική δραστηριοποίησή τους στην καναδική αγορά, μετέφεραν στους συμμετέχοντες, οι κ.κ. Γιάννης Χαλδούπης, Διευθυντής Εξαγωγών, Μέλι Αττική – Aλέξ. Πίττας Α.Ε., Δημήτρης Ηλιόπουλος, Διευθυντής Εξαγωγών ΕΤΕΜ και Γιάννης Τρούλης, CEO, TTMI Consulting Ltd.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here