Μια εταιρεία διαχείρισης κεφαλαίων με ένα εντυπωσιακό χαρτοφυλάκιο επενδύσεων είναι η CVC Capital Partners, η οποία έκανε θεαματική είσοδο στον χώρο της Υγείας στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα.

Η πρώτη κίνηση της CVC ήταν η ανακοίνωση της εξαγοράς του νοσοκομείου Metropolitan, για να ακολουθήσει, μέσα σε έξι μόλις μήνες, η κατ’ αρχήν συμφωνία για την εξαγορά του Ιασώ General, ενώ το fund φέρεται να φλερτάρει και με το Ερρίκος Ντυνάν.

Αν δει κάποιος, όμως, το χαρτοφυλάκιο του συγκεκριμένου fund, το οποίο, σημειωτέον, είναι ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτικούς οργανισμούς παγκοσμίως, αυτό που παρατηρεί είναι η εντυπωσιακή διαφοροποίηση που παρουσιάζει τόσο σε γεωγραφικό όσο και σε κλαδικό επίπεδο.

Με επενδύσεις από τις ΗΠΑ και τη βόρεια και κεντρική Ευρώπη μέχρι τη Μαλαισία, την Ινδονησία, το Χονγκ Κονγκ και την Ιαπωνία, η CVC Capital Partners έχει στο χαρτοφυλάκιό της συμμετοχές σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται από τον κλάδο της υγείας, των φαρμάκων και των καλλυντικών, μέχρι το online στοίχημα, τις μουσικές παραγωγές, επιχειρήσεις ηλεκτρισμού, ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές, αλλά και ελβετικές ωρολογοποιίες, εταιρείες υδραυλικών, ψύξης και θέρμανσης, ακόμη και… παραγωγούς ελαιολάδου, όπως η ισπανική Deoleo.

Η CVC διαχειρίζεται κεφάλαια για λογαριασμό περισσοτέρων από 300 θεσμικών και μη επενδυτών, του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, παγκοσμίως.

Σύμφωνα με στοιχεία του ίδιου του fund, ιστορικά έχει εξασφαλίσει από τους επενδυτές της (συμπεριλαμβανομένης της CVC Credit Partners) κεφάλαια άνω των 71 δισ. δολαρίων.

Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί είναι να δεσμεύει για 10 ή και περισσότερα χρόνια τα κεφάλαια που της εμπιστεύονται σε κλειστού τύπου funds τα οποία διαχειρίζεται για λογαριασμό τους.

Στον τομέα του private equity, η CVC χρησιμοποιεί τα κεφάλαια αυτά για την εξαγορά πλειοψηφικών ή σημαντικών μεριδίων. Οι δε εξαγορές, όπως επισημαίνει, γίνονται σε συνεργασία με το μάνατζμεντ των επιχειρήσεων, με απώτερο στόχο τη δημιουργία βιώσιμης μακροπρόθεσμα αξίας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here