Η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο και οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η Κίνα μπορεί κάποια μέρα να φέρει μια νέα παγκόσμια τάξη και να τερματίσει τον οικονομικό κανόνα του δυτικού ημισφαιρίου.
Για το 2020 αναφορές δείχνουν ότι η κεντρική τράπεζα της Κίνας θα κυκλοφορήσει σύντομα ένα κρυπτονόμισμα που θα αντιπροσωπεύει ένα ψηφιακό γιουάν. Αυτήν την εβδομάδα, τοπικές αναφορές δείχνουν ότι 19 γνωστά εστιατόρια, όπως τα Starbucks, Subway και McDonald’s, θα δοκιμάσουν το εικονικό νόμισμα της τράπεζας.
Όπως φαίνεται, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας σημειώνει πρόοδο με τις δοκιμές ψηφιακού γιουάν της. Οι φήμες της Κίνας για τη δημιουργία ψηφιακού γιουάν ή ψηφιακού νομίσματος κεντρικής τράπεζας (CBDC) υπάρχουν από το 2013. Πριν από τέσσερις ημέρες, το PBoC επιβεβαίωσε την ύπαρξη CBDC μετά από πολλές φωτογραφίες που έγιναν viral στα κοινωνικά μέσα. Το PBoC έκανε μια δήλωση σχετικά με τα στιγμιότυπα οθόνης και εξήγησε ότι η τράπεζα δοκιμάζεται.
- «Οι φημολογούμενες πληροφορίες στο Διαδίκτυο αποτελούν μέρος του τεστ στη διαδικασία έρευνας και ανάπτυξης και δεν σημαίνει ότι το ψηφιακό γιουάν έχει ξεκινήσει επίσημα», δήλωσε το PBoC.
Σύμφωνα με πληροφορίες, 19 δημοφιλή εστιατόρια και καταστήματα λιανικής θα δοκιμάσουν το ψηφιακό γιουάν. Ο δημοσιογράφος χρηματοοικονομικών ειδήσεων σημείωσε ότι συμμετείχαν οι Tencent και Ant Financial καθώς και τα JD Supermarkets, Starbucks, Subway και McDonald’s. Διάφοροι Κινέζοι νομοθέτες πειραματίζονται με το τεστ και υπάρχουν δοκιμές στο Suzhou και στο Xiong’An. Στο Suzhou, φημολογείται ότι οι Κινέζοι κυβερνητικοί υπάλληλοι ενδέχεται να πληρωθούν σύντομα χρησιμοποιώντας το CBDC του PBoC.
Martin Jacques Novel «Όταν η Κίνα κυβερνά τον κόσμο» προβλέπει την άνοδο της Ανατολής και το τέλος της Δύσης
Με το πετρο-δολάριο στο τελευταίο του σκέλος, πολλοί οικονομολόγοι πιστεύουν ότι η Κίνα θα είναι η παγκόσμια οικονομική υπερδύναμη με πολύ μικρούς συναδέλφους. Οι στρατηγικοί της αγοράς πιστεύουν ότι η Ρωσία θα συμμετάσχει στην άνοδο της Κίνας, καθώς και οι δύο χώρες έχουν συμμετάσχει σε συμφωνίες για την εμπορία πετρελαίου για άλλα νομίσματα και εμπορεύματα. Επιπλέον, οι οικονομολόγοι πιστεύουν ότι το ψηφιακό γιουάν θα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του ρόλου της Κίνας στην ανάπτυξη της οικονομικής υπεροχής. Ο Βρετανός δημοσιογράφος και λόγιος Martin Jacques πιστεύει ότι «η μελλοντική οικονομική δύναμη της Κίνας θα αλλάξει σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό και πολιτιστικό τοπίο του μελλοντικού κόσμου». Το ψηφιακό γιουάν θα ονομάζεται “DC / EP” που σημαίνει “Ηλεκτρονική πληρωμή ψηφιακού νομίσματος”.
«Σήμερα, η Κίνα είναι η δεύτερη οικονομία στον κόσμο και η λιγότερο εξαρτημένη από τις τιμές του πετρελαίου», εξηγεί ο αρθρογράφος Σεργκέι Μπαλογιάν «Παρόλο που δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το δολάριο κυριαρχεί υπέρτατο σήμερα, το ψηφιακό γιουάν είναι η καλύτερη ευκαιρία της Κίνας να ανταγωνιστεί με το δολάριο την παγκόσμια κλίμακα τα επόμενα χρόνια».