Το 2019 στη συγκεκριμένη χώρα πουλήθηκαν συνολικά 142.381 αυτοκίνητα, από τα οποία τα 60.131 ήταν ηλεκτρικά!

H Νορβηγία αποτελεί τον παγκόσμιο ηγέτη στην πώληση και χρήση ηλεκτρικών οχημάτων. Σήμερα οι πωλήσεις των ηλεκτρικών αυτοκινήτων κυμαίνονται άνω του 42% με κορυφαίες μάρκες το 2019 την Tesla Model 3, το VW e-Golf, το Nissan Leaf, το Audi e-tron και την BMW i3.

Και κάτι σημαντικό: Η Νορβηγία θεωρείται η χώρα των πετρελαίων του Βορρά…Η στροφή της στην ηλεκτροκίνηση σημαίνει πολλά, αρκεί να δοθούν τα σωστά κίνητρα στους πολίτες, αν και ήδη απολαμβάνουν ένα υψηλό ποσοστό καλού βιοτικού επιπέδου.

Και κάτι εξίσου σημαντικό, μιλώντας για αριθμούς…

Στα 1 τρισ. δολάρια έφθασε η αξία του χαρτοφυλακίου που έχει συγκεντρώσει το περίφημο δημόσιο Ταμείο της Νορβηγίας στο οποίο η κυβέρνηση του Όσλο συγκεντρώνει περιουσιακά στοιχεία από τις πωλήσεις πετρελαίου

Όλα αυτά σε μία χώρα με πληθυσμό κοντά τα 5,35 εκατομμύρια. Όμως τι διαφορετικό κάνουν οι ιθύνοντες σε αυτή την χώρα και καταφέρνουν να πείσουν τους πολίτες τους για την αγορά ηλεκτρικών αυτοκινήτων; Η απάντηση βρίσκεται στα κίνητρα που έχουν δοθεί από την κυβέρνηση, αλλά και την περιβαλλοντική συνείδηση. Οι Νορβηγοί που αποφασίζουν να αγοράσουν ηλεκτρικό όχημα απαλλάσσονται από κάθε φορολογία που έχει να κάνει με το αυτοκίνητο.

Έχουν μειωμένο τέλος στάθμευσης σε κεντρικά και δημοτικά πάρκινγκ που αγγίζει ακόμη και το 50%, έχουν πρόσβαση στις λωρίδες λεωφορείων, έχουν μειώσεις φόρου για τις εταιρείες που αγγίζουν ακόμη και το 40% όταν χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δεν υπάρχουν φόροι αγοράς και εισαγωγής, ενώ υπάρχει και εξαίρεση του ΦΠΑ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here