Προερχόμενοι από πατριαρχικές οικογένειες διαδοχής οι σύγχρονοι μονάρχες αυτού του κόσμου βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τους πλουσιότερους ανθρώπους, σε ολόκληρα έθνη.

Σε έναν κόσμο δημοκρατιών και εκδημοκρατισμού του πλούτου, υπάρχουν κάποιοι μονάρχες που εξακολουθούν να είναι ιδιοκτήτες σε πληθώρα ακινήτων, εταιρικών συμμετοχών, μετοχών και πλούτου εν γένει.

Πρώτος στη λίστα του πλούτου έρχεται ο βασιλιάς Maha Vajiralongkorn από την Ταϊλάνδη, με καθαρή περιουσία 43 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτός ο εξαιρετικός πλούτος προέρχεται από μερίδια σε ακίνητα στην Μπανγκόκ, καθώς και από την ιδιοκτησία στη μεγαλύτερη εταιρεία και τράπεζα τσιμέντου της χώρας. Για 80 χρόνια τα βασιλικά assets του μονάρχη της Ταϊλάνδης διαχειριζόταν το Crown Property Bureau μέχρι που μεταβιβάστηκαν απευθείας στον ίδιο τον βασιλέα το 2016.

Οι 10 πλουσιότεροι μονάρχες του κόσμου, με βάση τις εκτιμήσεις που συγκεντρώθηκαν από το The Business Standard, μια πλατφόρμα ειδήσεων με έδρα το Μπαγκλαντές, είναι οι εξής:

Rank Country Name Estimated Net Worth (USD billions)
1 🇹🇭 Thailand King Maha
Vajiralongkorn
$43
2 🇧🇳 Brunei Sultan Hassanal Bolkiah $28
3 🇸🇦 Saudi Arabia King Salman
Abdulaziz bin Saud
$18
4 🇦🇪 Abu Dhabi Emir Khalifa bin
Zayed Al Nahyan
$18
5 🇦🇪 Dubai Emir Sheikh
Mohammed bin
Rashid Al Maktoum
$14
6 🇱🇺 Luxembourg Grand Duke Henri $4
7 🇱🇮 Liechtenstein Prince Hans Adam II $4
8 🇶🇦 Qatar Emir Sheikh Tamim
bin Hamad Al Thani
$2
9 🇲🇦 Morocco King Mohammed VI $2
10 🇲🇨 Monaco Prince Albert II $1

Ο Σουλτάνος του Μπρουνέι, Χασανάλ Μπολκιά, είναι ο δεύτερος πλουσιότερος μονάρχης, με εκτιμώμενη καθαρή περιουσία 28 δισεκατομμύρια δολάρια. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του πλούτου προέρχεται από επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο – ο τομέας αποτελεί βασικό στήριγμα της οικονομίας της χώρας και το μισό του ΑΕΠ του Μπρουνέι βασίζεται στα έσοδα από το πετρέλαιο. Ο μονάρχης ξοδεύει την τεράστια περιουσία του (και) σε αντικείμενα πολυτελείας, συμπεριλαμβανομένης μιας τεράστιας συλλογής 7.000 αυτοκινήτων αξίας άνω των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και πολλών ιδιωτικών τζετ.

Τρεις μονάρχες της Μέσης Ανατολής κατατάσσονται από την τρίτη έως την πέμπτη θέση – ο βασιλιάς Σαλμάν μπιν Σαούντ (Σαουδική Αραβία), ο Σεΐχης Χαλίφα μπιν Ζαγιέντ Αλ Ναχιάν (Αμπού Ντάμπι) και ο Σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ (Ντουμπάι)- με πλούτο κυμαίνεται μεταξύ 14 και 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων . Ο Σεΐχης Khalifa bin Zayed Al Nahyan απαβίωσε τον Μάιο του 2022 (μετά τη συλλογή αυτών των δεδομένων) και τον διαδέχθηκε ο Mohamed bin Zayed Al Nahyan.

Οι Ευρωπαίοι μονάρχες, από το Λουξεμβούργο και το Λιχτενστάιν, είναι οι επόμενοι πλουσιότεροι -αν και ο πλούτος τους ανέρχεται σε μονοψήφια δισεκατομμύρια- ακολουθούμενοι από τους μονάρχες του Κατάρ και του Μαρόκου. Ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ από το Μονακό ολοκληρώνει το top 10, με εκτιμώμενο πλούτο 1 δισεκατομμύριο δολάρια.