Παναγιώτης Βασιλειάδης, Διευθύνων Σύμβουλος, IDEAL Holdings
Η εξέλιξη της τεχνολογίας, η συνεχώς αυξανόμενη χρήση του cloud, αλλά και τα νέα μοντέλα εργασίας, συμβάλλουν στην ολοένα και πιο ευρεία διασπορά ευαίσθητων δεδομένων συχνά εκτός του άμεσου ελέγχου των Οργανισμών. Αυτό τα καθιστά ευάλωτα στην οικονομική απάτη και στα ολοένα και αυξανόμενα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο.
Παράλληλα, η ψηφιοποίηση των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών «έχει ανοίξει διάπλατα την πόρτα» σε απειλές απώλειας δεδομένων και οικονομικής ζημίας. Μέσα σε αυτήν τη ζοφερή πραγματικότητα, είναι ζωτικό οι επαγγελματίες να κατευθύνουν τις επιχειρήσεις τους μέσα από τον ταραχώδη κυβερνοχώρο σε ασφαλή «λιμάνια».
Στο σύγχρονο τοπίο, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου είναι επίμονοι και καινοτόμοι. Οι οικονομικές απάτες, λόγω της ταχείας ψηφιοποίησης, της πολυπλοκότητας των νέων τεχνολογιών και των ελλιπών μοντέλων κυβερνοασφάλειας, επηρεάζουν επιχειρήσεις κάθε μεγέθους και τομέα.
Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών, είναι η απώλεια περίπου του 5% των ετήσιων εσόδων τους, τα κανονιστικά πρόστιμα, καθώς και συνέπειες που σχετίζονται με διαταραχές λειτουργίας, αλλά και τον κλονισμό της εμπιστοσύνης των πελατών.
Οι τακτικές οικονομικής απάτης
Η κατανόηση της προέλευσης και του δυνητικού αντίκτυπου κάθε απειλής είναι επιτακτική ανάγκη. Το phishing και οι παραλλαγές του είναι από τις πιο διαδεδομένες μεθόδους ηλεκτρονικού εγκλήματος. Οι εγκληματίες εξαπατούν τα θύματά τους κατασκευάζοντας με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης ολοένα και πιο πειστικά phishing emails, δυσκολεύοντας έτσι τον εντοπισμό τους.
Η υποκλοπή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου επιχειρήσεων (Business Email Compromise) είναι από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα, και συνάμα πιο καταστροφικά, οικονομικά εγκλήματα, προκαλώντας απώλειες άνω των 43 δισ. δολ., σύμφωνα με το FBI. Σε αυτές τις επικίνδυνες επιθέσεις, οι εγκληματίες, έχοντας συνήθως γνώση εκ των έσω, μιμούνται υψηλόβαθμα στελέχη για να εξαπατήσουν τα θύματά τους μέσω εταιρικών email.
Τέλος, οι απάτες τεχνικής υποστήριξης εξακολουθούν να ευημερούν, καθώς εκμεταλλεύονται την ψυχολογική χειραγώγηση, το άγχος και την έλλειψη τεχνικών γνώσεων των θυμάτων. Παριστάνοντας επαγγελματίες τεχνικής υποστήριξης, οι εγκληματίες προσεγγίζουν τα θύματά τους για να αποκτήσουν απομακρυσμένη πρόσβαση στον υπολογιστή τους, να εγκαταστήσουν κακόβουλο λογισμικό και/ή να κλέψουν δεδομένα.
Σύγκλιση εγκλήματος και οικονομικών απατών
Σήμερα, το έγκλημα στον κυβερνοχώρο και η οικονομική απάτη συμπράττουν εκμεταλλευόμενα την παγκόσμια οικονομική διασύνδεση, το ανθρώπινο λάθος και την ανωνυμία του Διαδικτύου. Χρησιμοποιώντας εξελιγμένες τακτικές απάτης, οι εγκληματίες παρακάμπτουν τα παραδοσιακά μέτρα ασφάλειας, στοχεύοντας άτομα και Οργανισμούς για λύτρα.
Βέλτιστες πρακτικές ασφάλειας
Καθώς η πρόληψη είναι καλύτερη από τη θεραπεία, απαιτείται συνεχής επανεκτίμηση των κινδύνων και του τρόπου αντιμετώπισης. Οι Οργανισμοί πρέπει να εξετάζουν τακτικά το πεδίο απειλών τους και να προσαρμόζονται βάσει αυτών. Τα κρίσιμα βήματα που πρέπει να συμπεριλάβουν οι Οργανισμοί στη στρατηγική ασφάλειας στον κυβερνοχώρο είναι τα ακόλουθα:
Εκπαίδευση: Η τακτική εκπαίδευση των χρηστών για την έγκαιρη αναγνώριση και αντιμετώπιση απειλών στον κυβερνοχώρο είναι απαραίτητη για την ελαχιστοποίηση του ανθρώπινου λάθους και την ευαισθητοποίηση τόσο των εργαζομένων όσο και των καταναλωτών πάνω σε θέματα ασφάλειας.
Ψηφιακή υγιεινή: Η εφαρμογή ισχυρών κωδικών πρόσβασης, 2FA/MFA, οι συχνές ενημερώσεις λογισμικού, οι τακτικοί έλεγχοι ασφάλειας και η διαρκής παρακολούθηση απειλών αποτρέπουν επιθέσεις που εκμεταλλεύονται τρωτότητες ασφάλειας.
Στρατηγική ασφάλειας: Η υιοθέτηση μιας πολυεπίπεδης προσέγγισης ασφάλειας δημιουργεί εμπόδια στους επίδοξους εγκληματίες του κυβερνοχώρου.
Πλάνο αντίδρασης: Η ύπαρξη ενός οργανωμένου σχεδίου αντιμετώπισης περιστατικών ελαχιστοποιεί τις ζημιές και βοηθά την ταχεία ανάκαμψη από τυχόν παραβιάσεις.
Προηγμένες τεχνολογίες: Η χρήση ΤΝ και μηχανικής μάθησης βοηθά στην ανίχνευση ανωμαλιών και στην προγνωστική ανάλυση απειλών.
Συμμόρφωση: Η τήρηση ρυθμιστικών κανόνων, όπως το PSD2, το NIS2 και το DORA, δημιουργεί ένα ισχυρό πλαίσιο προστασίας. Παράλληλα, λόγω των σημαντικών κανονιστικών προστίμων που μπορεί να επιφέρουν, κάνει επιτακτική την ανάγκη συμμόρφωσης των Οργανισμών.
Συνεργασία: Η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και η ανταλλαγή πληροφοριών απειλών μπορούν να κάνουν τη διαφορά.
Η προληπτική στάση
Η δυναμική φύση των μορφών απάτης και του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο απαιτεί προληπτική και ευέλικτη προσέγγιση, καθώς δεν διακυβεύονται μόνο κεφάλαια, αλλά και η εμπιστοσύνη, η αξιοπιστία και οι υποδομές που στηρίζουν τους Οργανισμούς.
Καθώς οι απειλές εξελίσσονται, πρέπει και οι στρατηγικές ασφάλειας να αναπροσαρμόζονται.
Η επαγρύπνηση, η συνεχής εκπαίδευση και η τεχνολογική επένδυση, με τη βοήθεια των επαγγελματιών της ADACOM, αποτελούν το τρίπτυχο για την καταπολέμηση των απειλών στον κυβερνοχώρο.
Η ADACOM, θυγατρική της IDEAL Holdings, διαθέτει εμπειρία και λύσεις για όλες τις προαναφερθείσες βέλτιστες πρακτικές, εστιάζοντας στη διαρκή παρακολούθηση των απειλών, την εύρεση αδυναμιών, τη βελτίωση της διακυβέρνησης ασφάλειας των επιχειρήσεων και την παροχή σύγχρονων τεχνολογιών για την ενίσχυση της άμυνας κάθε Οργανισμού απέναντι στο κυβερνοέγκλημα.
Από το περιοδικό ΧΡΗΜΑ