Σε υψηλό 40 ετών σκαρφάλωσε ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στη Βρετανία. Καταγράφηκε στο 9% τον Απρίλιο, μ’ έναν συνδυασμό εκρηκτικής ανόδου στις τιμές των τροφίμων και της ενέργειας.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά +2,5% σε μηνιαία βάση. Ο ρυθμός αύξησης των τιμών είναι ο μεγαλύτερος που έχει καταγραφεί από το 1989 που άρχισαν να τηρούνται αρχεία. Τον Μάρτιο του 1992 είχε φτάσει το 8,4%, ενώ τον Μάρτιο του 2022 ο ετήσιος πληθωρισμός είχε φτάσει το 7%.

Την 1η Απριλίου η ρυθμιστική αρχή ενέργειας (Ofgem) αύξησε το ανώτατο όριο των τιμών ενέργειας για τα νοικοκυριά κατά 54% μετά την άνοδο των ενεργειακών τιμών παγκοσμίως.

Παράλληλα, η Ofgem δεν έχει αποκλείσει και νέες αυξήσεις στο ανώτατο όριο.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια σε τέσσερις διαδοχικές συνεδριάσεις, ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού από το ιστορικό χαμηλό της εποχής της πανδημίας του 0,1% στο 1% (υψηλό 13 ετών ), καθώς προσπαθεί να χαλιναγωγήσει τον πληθωρισμό χωρίς να ανακόψει την οικονομική ανάπτυξη.

Τα στοιχεία του πληθωρισμού , πάντως, δείχνουν ότι τα χειρότερα έρχονται για τα νοικοκυριά, ενώ αναμένεται να αυξηθούν οι πιέσεις για νέα άνοδο των επιτοκίων, καθώς, όπως παραδέχονται από την Τράπεζα της Αγγλίας, είναι πολλοί οι παράγοντες που οδηγούν τον πληθωρισμό εκτός ελέγχου.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here