Χωρίς περιορισμούς ακόμη και στις κόκκινες περιοχές θα μπορούν να κινούνται οι πολίτες στο εξής σύμφωνα με τα νέα μέτρα που ανακοινώνονται αυτή την ώρα, από τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη και αφορούν επιπλέον ελευθερίες.

Οι κόκκινες περιοχές θα επισημαίνονται στον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας με στόχο να ενημερώνονται οι πολίτες ώστε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην ξεχνούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό όπως είναι η μάσκα και οι αποστάσεις.

Επιπλέον ελευθερίες δίνονται με βάση τα νέα μέτρα, στους εμβολιασμένους, όσον αφορά στους κλειστούς χώρους διασκέδασης, δίνοντας ουσιαστικά τη δυνατότητα σε όσους έχουν πλήρως εμβολιαστεί να διασκεδάσουν όπως έκαναν και προ κορονοϊού. Και αυτό γιατί στο εξής επιτρέπονται στα εστιατόρια, μπαρ κλπ να έχουν μουσική και οι θαμώνες να είναι όρθιοι.

Oι ανακοινώσεις Πλεύρη

Εφεξής, δεν θα υπάρχει περιορισμός στην κυκλοφορία από τη μία μετά τα μεσάνυχτα έως τις 6 το πρωί και δεν θα απαγορεύεται η μουσική σε καφέ, μπαρ και εστιατόρια.

Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, μετά από θετική εισήγηση της επιτροπής εμπειρογνωμόνων. Εξήγησε ότι η κατάταξη των περιοχών σε κόκκινες, κίτρινες και πράσινες θα συνεχίσει, αλλά αυτό θα έχει να κάνει μόνο με την επιδημιολογική επιτήρηση και δεν θα επισύρει απαγορευτικά μέτρα. Όπως είπε, τα νέα μέτρα θα ισχύσουν για 15 ημέρες και στο διάστημα αυτό θα γίνει απλοποίηση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας, μετά από πρόταση των ειδικών.

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι “πλέον ο κορωνοϊός δεν είναι κάτι άγνωστο. Αντιμετωπίζεται με μέτρα προστασίας, τον εμβολιασμό και τις θεραπείες, που έχουμε στη διάθεση μας. Έτσι, δεν έχουνε νόημα πλέον οι περιορισμοί και απαγορεύσεις. Έχουμε στη διάθεση μας αποτελεσματικά εμβόλια, τα οποία προστατεύουν αποτελεσματικά, Γνωρίζουμε ότι οι εμβολιασμένοι μολύνονται και μεταδίδουν πιο δύσκολα, δεν νοσούν τόσο βαριά και προστατεύονται σχεδόν κατά 100% από νοσηλεία σε ΜΕΘ και θάνατο”.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Πλεύρης θα υπάρξει πλήρης ελευθερία σε κλειστούς χώρους για τους πλήρως εμβολιασμένους ή όσους έχουν πιστοποιητικό νόσησης και το προσωπικό θα πρέπει να τηρεί τα συνήθη μέσα προστασίας. Δεν διευκρίνισε όμως τι μέλλει γενέσθαι για τους ανεμβολίαστους ανηλίκους, οι οποίοι μέχρι πρότινος μπορούσαν να συνοδεύουν τους εμβολιασμένους γονείς τους με αρνητικό test. Στους μεικτούς χώρους, θα ισχύουν τα μέτρα ως έχουν σήμερα και θα επαναξιολογηθούν οι μετρικοί περιορισμοί τις επόμενες 15 ημέρες.

Ο υπουργός Υγείας για μία ακόμη διέψευσε τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν ευρέως τις τελευταίες ημέρες και ήθελαν να γίνονται αλλαγές στην επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Τόνισε ότι “η επιτροπή είναι το ανώτατο επιστημονικό όργανο, το οποίο σεβόμαστε και εμπιστευόμαστε. Θα μείνει ως έχει”.

Από την πλευρά της η αναπληρωτής υπουργός Μ. Γκάγκα κάλεσε για μία αφορά όλους να εμβολιαστούν, επισημαίνοντας ότι ότι όπου υπάρχει αυξημένη εμβολιαστική κάλυψη τα κρούσματα, οι νοσηλείες και οι θάνατοι είναι λιγότερα. Έφερε το παράδειγμα της 4ης ΥΠΕ, στην οποία από τους 55 που νοσηλεύονται στην εντατική, οι 53 είναι ανεμβολίαστοι.

Ακόμη, αναφέρθηκε στην τραγική περίπτωση ενός 20χρονου, ο οποίος έχασε τη ζωή του στη Θεσσαλονίκη. Ο άτυχος νεαρός ήταν ανεμβολιαστος με ήπια υποκείμενα νοσήματα. Διαγνώστηκε θετικός στις αρχές Σεπτεμβρίου και εισήχθη στο Νοσοκομείο Παπανικολάου στις 16 του μηνός, διασωληνώθηκε, αλλά έκανε επιπλοκές και δυστυχώς κατέληξε.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here