Δυσμενέστατες είναι οι συνέπειες της πανδημίας Covid-19 για την Ελλάδα φέτος στο τομέα της τουριστικής βιομηχανίας.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι τουριστικές εισπράξεις δεν θα ξεπεράσουν τα 3,5 δισ. ευρώ. Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος της ζημιάς αρκεί να υπενθυμίσουμε ότι πέρυσι οι αντίστοιχες εισπράξεις ανήλθαν κοντά στα 18 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, κατά τα λεχθέντα του υπουργού Τουρισμού, τα έσοδα του Ιουλίου θα είναι μειωμένα κατά 80%. Οι ίδιοι οι επαγγελματίες του κλάδου εξαρχής έκαναν λόγο για χαμένη σεζόν.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Τουρισμός στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ

  • «τον Ιούλιο είχαμε 15% με 20% της περσινής κίνησης, θα κλείσουμε με τις εκπτώσεις τις μειωμένες τιμές, και τα έσοδα προφανώς θα είναι λιγότερα» και εκτίμησε πως «στον Αύγουστο υπάρχει γενικευμένος φόβος για δεύτερο κύμα θα κρατήσει κόσμο πίσω. Σίγουρα θα είναι κάτι παραπάνω από τον Ιούλιο».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων Γρηγόρης Τάσιος μιλώντας στην ΕΡΤ σημείωσε πως

  • «με αριθμούς μιλώντας, συνολικά για το κλάδο, το καλοκαίρι έχει τελειώσει. Το κάθε ξενοδοχείο που άνοιξε προγραμματίζει ήδη το πότε θα κλείσει ανάλογα με την πληρότητα που έχει, ενώ υπάρχουν και ξενοδοχεία που έχουν ήδη πάρει αυτή την απόφαση και έχουν κλείσει μέσα στο καλοκαίρι».

Το κλείσιμο των συνόρων με τα Βαλκάνια και το υποχρεωτικό τεστ για τους επισκέπτες από αυτές τις χώρες οδήγησε σε μαζικές ακυρώσεις και μεταθέσεις κρατήσεων για την επόμενη χρονιά, με αποτέλεσμα να πληγούν οι επιχειρήσεις της Βορείου Ελλάδας σημείωσε ο πρόεδρος της ΠΟΞ.

Ανέφερε επίσης πως σύμφωνα με στοιχεία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος,

  • η πληρότητα των ελληνικών ξενοδοχείων που άνοιξαν δεν ξεπέρασε το 30% τον φετινό Ιούλιο, συμπεριλαμβανομένων των Ελλήνων τουριστών.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here