Πρέπει να είναι η μοναδική διαρκώς αναπτυσσόμενη βιομηχανία στον ταλαιπωρημένο μας πλανήτη. Οι άνθρωποι πολεμούν και ξοδεύουν κάθε χρόνο το αστρονομικό ποσό των 1,822 τρισεκατομμύρια δολάρια για τις “αμυντικές τους δαπάνες“. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνών για την … Ειρήνη (SIPRI), το 2018, στην πρώτη θέση της λίστας με τις περισσότερες αμυντικές δαπάνες βρίσκονται φυσικά οι ΗΠΑ. Αύξηση των δαπανών καταγράφεται και στην Τουρκία η οποία καταλαμβάνει την 15η θέση, ενώ η Ελλάδα βρίσκεται στην 36η θέση με 5,2 δισ. δολάρια.
Συνολικά οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά +2,6% παγκοσμίως σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Ιδιαίτερα αυξητική τάση καταγράφεται στις ΗΠΑ. Η χώρα βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας των κρατών με τις μεγαλύτερες αμυντικές δαπάνες. Το ποσό που ξοδεύτηκε το 2018 στην Αμερική ανέρχεται σχεδόν στο ίδιο το οποίο δαπάνησαν οι χώρες που βρίσκονται στις επόμενες 8 θέσεις στη λίστα συνολικά.
- «Η αύξηση κατά 4,6% είναι η πρώτη αύξηση στις ΗΠΑ εδώ και επτά χρόνια» επισημαίνει ο διευθυντής της έρευνας Ναν Τιάν.
Συνολικά τα περισσότερα χρήματα σε όπλα δαπανώνται σε ΗΠΑ, Κίνα, Σαουδική Αραβία και Ινδία. Η Γαλλία βρίσκεται στην πέμπτη θέση για το 2018 και ακολουθεί η Ρωσία, η οποία για πρώτη φορά από το 2006 βρίσκεται «μόνο» στην έκτη θέση. Αυτό όμως δεν οφείλεται στο γεγονός ότι η χώρα έδωσε λιγότερα χρήματα στον εξοπλισμό του στρατού της, τονίζει ο Ναν Τιάν, αλλά στο ότι τα στοιχεία της SIPRI υπολογίζονται σε αμερικανικά δολάρια.
- «Το ότι οι αμυντικές δαπάνες της Ρωσίας μειώθηκαν κατά 3,5% οφείλεται αποκλειστικά στον πληθωρισμό. Σε ρούβλια το 2018 οι δαπάνες ήταν ακριβώς ίδιες με την προηγούμενη χρονιά».
Η Γαλλία, η Μ. Βρετανία και η Γερμανία συγκαταλέγονται στις δέκα χώρες με τις υψηλότερες δαπάνες παγκοσμίως. Και η Γερμανία αύξησε τις δαπάνες της. Επιπλέον μέχρι το 2025 η Γερμανική κυβέρνηση θέλει να τις αυξήσει από το 1,2% στο 1,5% του ΑΕΠ.