Ο πανικός στα λογιστικά γραφεία καλά κρατεί. Η προθεσμία υποβολή φορολογικών δηλώσεων εκπνέει στις 29 Ιουλίου και μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί μόνον 4 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις.

Στο Υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση 2 εβδομάδων στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αλλά αυτό σημαίνει οι φορολογούμενοι θα πρέπει πληρώσουν τον αναλογούντα φόρο σε 7 μηνιαίες δόσεις αντί των 8 που προβλέπει η νομοθεσία για όσους αποστείλουν τις δηλώσεις τους ηλεκτρονικά μέχρι 29 Ιουλίου.

Στην ΑΑΔΕ επικρατεί χάος. Τα ηλεκτρονικά συστήματα δεν αντέχουν, δεν μπορούν να διαχειριστούν ταυτόχρονα τον όγκο των πληροφοριών που έφερε η πανδημία, τα επιδόματα, τα μέτρα ανακούφισης που ανακοινώνει διαρκώς η κυβέρνηση, τις νέες λεπτομέρειες των ρυθμίσεων και των καινούργιων διατάξεων.

  • Η νέα νομοθεσία προβλέπει αποπληρωμή του φόρου εισοδήματος σε 8 μηνιαίες δόσεις καθώς και έκπτωση 2% για όσους αποπληρώσουν τον φόρο εφάπαξ.
  • Ταυτόχρονα πρέπει να προχωρήσει σε νέα εκκαθάριση των δηλώσεων των αγροτών του ειδικού καθεστώτος οι οποίοι απαλλάσσονται από το τέλος επιτηδεύματος. Σημειώνεται ότι περίπου 150.000 αγρότες του ειδικού καθεστώτος θα απαλλαγούν από το ποσό των 650 ευρώ. Η σχετική διάταξη δεν έχει κατατεθεί στη Βουλή καθώς το σχέδιο νόμου βρίσκεται ακόμα σε δημόσια διαβούλευση.
  • Αλλάζουν τα εκκαθαριστικά σημειώματα των επιχειρήσεων. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει τη μείωση της προκαταβολής φόρου από 30% έως και 100% για επιχειρήσεις, εμπόρους και ελεύθερους επαγγελματίες.
  • Για να υλοποιηθεί η εξαγγελία πρέπει να καταγραφούν τα τελικά στοιχεία εσόδων του πρώτου εξαμήνου, προκειμένου να διαπιστώσει την έκπτωση που δικαιούται κάθε επιχείρηση. Το πιθανότερο είναι οι επιχειρήσεις να πληρώσουν την πρώτη δόση του φόρου και εν συνεχεία να πραγματοποιηθεί συμψηφισμός ή να γίνει νέα εκκαθάριση από τη φορολογική διοίκηση.

Μόλις τελειώσουν όλα αυτά, η ΑΑΔΕ θα πρέπει να προχωρήσει και στην εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ από τον οποίο η κυβέρνηση περιμένει φέτος να εισπράξει 2,5 δισ. ευρώ….

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here