Ο Πίτερ Γεωργιόπουλος επιστρέφει δυναμικά στην αγορά των VLCC με παραγγελία έως και 10 νεότευκτων πλοίων, όπως επιβεβαίωσε ο ίδιος και ο συνεργάτης του, Λέων Βροντίσης, στο ναυτιλιακό μέσο TradeWinds. Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί τη μεγάλη επιστροφή του έμπειρου πλοιοκτήτη στον κλάδο των υπερδεξαμενόπλοιων μεταφοράς αργού πετρελαίου μετά από σχεδόν μία δεκαετία απουσίας.
Το Deal
Οι δύο ιδρυτές της United Overseas Group (UOG) με έδρα την Αθήνα, προχώρησαν σε μια στρατηγική συμφωνία που περιλαμβάνει:
-6 σταθερές παραγγελίες (firm orders) για νεότευκτα πλοία VLCC.
-4 δικαιώματα προαίρεσης (options) για επιπλέον πλοία.
Ο Πίτερ Γεωργιόπουλος, ένας από τους πιο γνωστούς «dealmakers» της Wall Street και της παγκόσμιας ναυτιλίας, είχε αποχωρήσει από το συγκεκριμένο asset class το 2017. Τότε, η εταιρεία του Gener8 Maritime είχε συγχωνευθεί και μεταβιβαστεί στην βελγική Euronav. Αν και τα τελευταία χρόνια είχε εκφράσει επιφυλάξεις για τις νέες ναυπηγήσεις λόγω των κανονισμών για τα εναλλακτικά καύσιμα, η τρέχουσα δυναμική της αγοράς και η υψηλή ζήτηση για σύγχρονο τονάζ τον οδήγησαν στην αναθεώρηση της στρατηγικής του.
Η κίνηση της UOG δεν είναι μεμονωμένη, καθώς συμπίπτει με ένα γενικότερο «κύμα» επενδύσεων από Έλληνες εφοπλιστές, οι οποίοι εκμεταλλεύονται τα υψηλά κέρδη για να ανανεώσουν τους στόλους τους με πλοία νέας γενιάς. Ενδεικτικά, το ίδιο διάστημα και άλλοι μεγάλοι παίκτες της αγοράς, όπως η Αγγελική Φράγκου, προχωρούν σε αντίστοιχες μαζικές παραγγελίες VLCC.










