ΑΠΟ ΧΡΗΜΑ WEEK

  • Εάν στις Βρυξέλλες δεν «ξυπνήσουν» ούτε τώρα και δεν δράσουν… χθες, η περαιτέρω σμίκρυνση της Ευρώπης θα είναι πολυσύνθετη και νομοτελειακά αναπόφευκτη.
  • Οι ΗΠΑ ζητούν από την ΕΕ λίστες διαθέσιμου στρατού και οπλισμού για την Ουκρανία, ο Μακρόν συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη ηγετών, ο Ρούμπιο με τον Νετανιάχου συζήτησαν, την Κυριακή, the “next Gaza projects”.
  • Σε αυτήν τη συγκυρία, η προσοχή είναι στραμμένη και προς τη Γερμανία. Χαρακτηρίζονται οι πιο κρίσιμες των τελευταίων δεκαετιών, λ.χ. από το IfO. Προφανώς και διακυβεύονται πολλά. Μας αφορούν και εμάς, πέραν της Ευρώπης.
  • Διάβασα τη συνέντευξη Μητσοτάκη (Καθημερινή της Κυριακής), με σαφές μήνυμα ότι κάποιοι θέλουν να δημιουργήσουν συνθήκες «ζούγκλας». Διακριτή η αγωνία του πρωθυπουργού, όμως έχει και η κυβέρνηση τις ευθύνες της ως προς τον εσφαλμένο χειρισμό των Τεμπών. Επίσης, είδα ότι απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με τα κόμματα της Ακροδεξιάς. “ΟΚ”, προφανώς και ο πολιτικός χρόνος θα είναι «μεστός», για να δούμε…
  • Κι αυτό γιατί οι εξελίξεις στο πολιτικό τοπίο συναρτώνται με το ευρύτερα εννοούμενο επιχειρηματικό και επενδυτικό. Από τις ισορροπίες των 5-6 BIG της εγχώριας επιχειρηματικότητας μέχρι τους MID.
  • Και σε ρυθμό ανακοίνωσης οικονομικών αποτελεσμάτων 2024 η αγορά. Η προσοχή, καταρχάς, είναι στραμμένη στον τραπεζικό κλάδο, που κατά πάσα βεβαιότητα θα κάνει αισθητή διαφορά. Έχοντας διανείμει 860 εκατ. το 2024 (κέρδη 2023), η προοπτική/εκτίμηση για διπλάσια (τουλάχιστον) το 2025 (κέρδη 2024) δικαιολογεί, από μόνη της, την προσέλκυση επιπλέον επενδυτικών κεφαλαίων.
  • Στα 8,985 δισ. η αποτίμηση της Eurobank, πιθανόν να είναι η δεύτερη εισηγμένη με μέγεθος μεγαλύτερο των 10 δισεκατομμυρίων. Κοινός τόπος είναι πως όσο αυξάνεται η αποτίμηση των εταιρειών τόσο αποκτάται κρίσιμο βάθος. Ήδη, με την προσθήκη και της Optima Bank, στην αποτίμηση του 1,018 δισ. οι εταιρείες με μέγεθος πάνω από ένα (1) δισ. αυξήθηκαν σε 24. Θεωρώ πως για την Aegean, στα 969,3 εκατ., είναι θέμα χρόνου/συγκυρίας η επάνοδός της στο club των billionaires. 
  • Αίνιγμα αποτελεί –και πώς να μην είναι– η περίπτωση της Σαντορίνης. Το πρόβλημα είναι σύνθετο, καθώς, υπό ΚΣ, σε έναν μήνα θα ξεκινούσε η τουριστική περίοδος. Ο Δημήτρης Καμζέλας, αντιπρόεδρος των εργαζομένων στον επισιτισμό/ξενοδοχεία του νησιού, προειδοποιούσε ότι αν η σεζόν πάει στον Ιούνιο, το πρόβλημα πια θα είναι επιβίωσης. Πάντως, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των τουριστικών εταιρειών, η κατάσταση δείχνει αρκετά διαχειρίσιμη. 
  • Τελευταία η περίπτωση της Royal Carribean International, που κάνει βάση τον Πειραιά. Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο όμιλο κρουαζιέρας στον κόσμο –δεν είναι και λίγο. Hub/home port ο Πειραιάς για το 2025, μακάρι να κυλήσουν όλα ομαλά. Και μιας και αναφέρθηκα στον Πειραιά, νέο ιστορικό υψηλό στα 33,60 ευρώ για τη μετοχή του ΟΛΠ.
  • Στις 20/2 ολοκληρώνεται η περίοδος δημόσιας πρότασης της LeonidsPort για το free float του ΟΛΘ. Τιμή προσφοράς τα 27 ευρώ, για το 20,98% του μετοχικού κεφαλαίου, στα 28,20 η τρέχουσα. Προσώρας, η πλευρά των Dreyfus έχει δεν έχει το 3%, και αν…
  • Παράλληλα, αύξησε τη συμμετοχή της η πλευρά της Belterra, άραγε, τώρα, με τις εξελίξεις για την Ουκρανία, η θέση Σαββίδη ενισχύεται ή μειώνεται; Θα έχει ενδιαφέρον… Πάντως, τα 28,5 εκατ. της ΑΜΚ στο Πόρτο Καρράς τα κάλυψε.