Από το ΧΡΗΜΑ WEEK

  • Σε ρυθμούς ενεργειών διαχείρισης της νέας κρίσης κινούνται οι αρχές στις ΗΠΑ. Προφανώς τα παθήματα των dot.coms (2000) των sumprimes-Lehman (2008) έχουν δώσει μαθήματα στο «σύστημα», για αυτό και ήταν σχεδόν άμεση η δράση τόσο του Υπουργείου Οικονομικών όσο και της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Εγγύησης Καταθέσεων.
  • Αλυσιδωτές και ραγδαίες ήταν οι εξελίξεις, χθες, Δευτέρα, μετά από ένα «πυκνό» ΣΚ, προκειμένου να προλάβουν το «άνοιγμα» της συνεδρίασης. Ένας από τους contrarian hedge funders, ο Bill Ackman, ήταν ο πρώτος που είδε σε αυτήν την κρίση ένα άλλοθι για αναθεώρηση της επιθετικής τακτικής που υλοποιεί η Fed.
  • Εκτενής ήταν η αναφορά στο Banks, χθες, Δευτέρα, για τις προσδοκίες των long να εμφανιστεί… «λευκός κύκνος». Από… «μαύρους», έχουν δει αρκετούς οι αγορές τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο θέμα, και μάλιστα ουσιαστικό, προκαλείται και από τη ραγδαία επιβάρυνση του κόστους χρήματος.
  • Για αρκετούς ο κλάδος τεχνολογίας είναι το… «καναρίνι» στο ορυχείο, αλίμονο αν εισχωρήσει βαθύτερα η (νομισματική/ποσοτική) κρίση σε κλάδους της «παλαιάς οικονομίας», στη βιομηχανία, στην “old school” επιχειρηματικότητα.
  • Πολύ σωστά τα επισημαίνει, καιρό τώρα και συχνά-πυκνά, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. Πολύ σωστά τα λέει, μήνες τώρα, ο Γιάννης Στουρνάρας πως αυτή η σύνθετη κρίση δεν είναι διαχειρίσιμη (αποτελεσματικά και δίχως να πληγεί ανεπανόρθωτα η ευρωπαϊκή οικονομία) μονοδιάστατα, μόνο με επιτόκια/ποσοτική σύσφιξη.
  • Κλάδος-μοχλός της θεαματικής αντίδρασης στο δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου ο τραπεζικός, κλάδος-«βαρίδι» της ισχυρής διόρθωσης των πρώτων 9 συνεδριάσεων του Μαρτίου. Με συντελεστή βήτα Χ2 ο ΔΤΡ έναντι των blue chips και της αγοράς.
  • Κατά γενική εκτίμηση, στο μίνι «άδειασμα» των hedge funds συνέβαλε και η μετάθεση για το 2024 της προοπτικής διανομής κερδών στους μετόχους, επενδυτών. Μέρος της αγοράς θεωρούσε πολύ πιθανό να δώσει μέρισμα από κέρδη του 2022 η Eurobank –υπό προϋποθέσεις και η Εθνική.
  • Εύλογα και με αφορμή την περίπτωση της SVB, ο όλος σχεδιασμός θα αφορά ευρύτερα το ευρω-banking. Λογικό είναι να ζητηθούν ακόμη περισσότερες προβλέψεις, να επαναξιολογηθούν τα νέα δεδομένα. Να δούμε και πώς θα ενεργήσει η ΕΚΤ, μεθαύριο, Πέμπτη.
  • Ωστόσο, και παρά τα τόσα εμπόδια, αρκετοί ξένοι είναι αγοραστές, από χαμηλότερες τιμές, σε μετοχές εταιρειών του δείκτη, με γνώμονα είτε τα οικονομικά αποτελέσματα 2022 είτε τις διεργασίες/εξελίξεις σε επιχειρηματικό επίπεδο.
  • Δεν ήταν τυχαία η θετική πορεία των ΟΠΑΠ και Aegean την Παρασκευή, ο μόνες 2 από τις 25 του δείκτη στο «πράσινο». Και ελέω μεγεθών που ανακοινώνονται αυτές τις ημέρες. Προσδοκίες και για μέρισμα «κάτι παραπάνω» από τον Οργανισμό.
  • Απεργίες και ακύρωση δεκάδων πτήσεων στη Γερμανία, χθες, Δευτέρα (θα πρέπει να συνεκτιμάται ενόψει της τουριστικής περιόδου).
  • Στα ενδιαφέροντα με ενθαρρυντικό αποτέλεσμα η «βουτιά» στην απόδοση των κρατικών ομολόγων, ενδεικτικό το μείον 3,84% του ελληνικού δεκαετούς στο 4,153% το μεσημέρι της Δευτέρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ