Είναι θέμα αξιοπιστίας, σημειώναμε στο πρώτο Χρήμα Week μετά το «σκάσιμο» της υπόθεσης Folli Follie, αναδεικνύοντας έγκαιρα τη διάσταση που θα προσλάμβανε το θέμα, ξεπερνώντας τα στενά επιχειρηματικά πλαίσια του κραταιού, τότε, ελληνικού πολυεθνικού ομίλου και τις μετέπειτα αναπόφευκτες συνέπειες που θα είχε για την αγορά, το εγχώριο επιχειρείν, το χρηματιστήριο, τα εταιρικά ομόλογα.

Αλληλένδετα όλα αυτά λειτουργούν από εκείνη την Παρασκευή (4 Μαΐου, που προχώρησε στις αποκαλύψεις το QCM) σαν ντόμινο, παρασύροντας κάθε εβδομάδα και κάτι περισσότερο, διευρύνοντας έτσι το έλλειμμα εμπιστοσύνης που εκ προοιμίου είχαν τα ελληνικά assets και ανάλογα αντιμετωπίζονταν από το «ξένο επενδυτικό κεφάλαιο».

Και ακόμη είμαστε στην αρχή, εκτιμούσε παράγων της αγοράς-γνώστης του παρασκηνίου, καθώς έπρεπε να περάσει ένας μήνας για να αποκαλυφθεί πως δεν υπάρχει καν σύμβαση ελέγχου της Folli Follie από την ΕΥ, διάστημα στο οποίο έγιναν δύο εξόφθαλμες προσπάθειες υποτιμητικής κερδοσκοπίας προκειμένου να διορθωθεί η χρηματιστηριακή αξία συγκεκριμένων ομίλων, εισηγμένων.

Είναι εμφανές ότι το ελληνικό χρηματιστήριο –και δη η μεγάλη κεφαλαιοποίηση– είναι, πλέον, ακόμη πιο εκτεθειμένο στις «ορέξεις» των επιθετικών funds, των υποτιμητών και κερδοσκόπων παντός τύπου και χρώματος.

Πλέον, το ΧΑ και η μεγάλη κεφαλαιοποίηση είναι ακόμη πιο ευάλωτα στις short διαθέσεις, που πρακτικά σημαίνει ότι ακόμη και αυταπόδεικτα υγιείς όμιλοι θα πρέπει να επιδείξουν ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια για να πείσουν τα ξένα funds να επενδύσουν ή να μη μειώσουν τις θέσεις τους. Όταν αυτό το νοσηρό κλίμα, που διατρέχει τη μεγάλη κεφαλαιοποίηση και το χρηματιστήριο, έρχεται σε μια συγκυρία που τα ομόλογα του «ευρω-νότου» παίρνουν την ανιούσα, τα πράγματα γίνονται ακόμη δυσκολότερα.

Ήδη, μαθαίνω πως μια εταιρεία «παγώνει» τον σχεδιασμό της για έκδοση εταιρικού ομολογιακού, μια ιδιωτική χρηματιστηριακή που ετοίμαζε σχετικούς φακέλους για άλλες δύο εκδόσεις τούς έβαλε στο συρτάρι, μέχρι νεοτέρας, ενώ η πορεία του ελληνικού 10ετούς προς το 5% δημιουργεί εύλογη ανησυχία σε τράπεζες και οικονομικό επιτελείο.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ