Οι εποχές που ο Ευρωπαϊκός Νότος “πρωταγωνιστούσε” στις δημοσιονομικές παραβάσεις και βρισκόταν συνεχώς υπό την απειλή αυστηρών κυρώσεων από τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς, έχουν παρέλθει. Σήμερα ο Νότος εκπροσωπεί την Ευρωπαϊκή δημοσιονομική ορθοδοξία και ο Βορράς απειλείται με ….Μνημόνια… (καθ’ υπερβολή)….
Η Γαλλία κινδυνεύει να εκτροχιαστεί σε σχέση με τις ευρωπαϊκές οδηγίες για τα δημοσιονομικά, ενώ η Γερμανία και η Ιταλία δεν φαίνεται να συμμορφώνονται πλήρως, στους ενιαίους δημοσιονομικούς κανόνες του Ευρώ.
Η ετήσια αξιολόγηση των Βρυξελλών στους προϋπολογισμούς των κρατών μελών γένννησε το προσχέδιο της λίστας των υπό παρακολούθηση χωρών.
Η Commission γνωμοδότησε για τους εθνικούς προϋπολογισμούς του 2024, έτος κατά το οποίο η Ένωση επαναφέρει τους κανόνες της για το χρέος και το έλλειμμα οι οποίοι είχαν ανασταλεί στη διάρκεια της πανδημίας.
Παρότι οι ετυμηγορίες ενδέχεται να αλλάξουν, η αξιολόγηση αποκαλύπτει πώς κρίνουν οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών ορισμένες από τις πλέον χρεωμένες χώρες της Ευρώπης σε μια εποχή με αυξημένο κόστος δανεισμού.
Σημειώνεται ότι η παρουσία στη λίστα δεν έχει αυτόματο αντίκτυπο, αλλά και θα μπορούσε να επιφέρει κυρώσεις σε μεταγενέστερο στάδιο.
Από την πλευρά της Γαλλίας, η παρουσία της στη λίστα υπογραμμίζει τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση Μακρόν αγωνίζεται να ισορροπήσει τα δημοσιονομικά της χώρας με τα αιτήματα των ψηφοφόρων του για περισσότερες δαπάνες.
Το χρέος της χώρας, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Κομισιόν, αναμένεται να αυξηθεί στο 110% του ΑΕΠ της έως το 2025.
Σύμφωνα με τις πηγές του Bloomberg, στην ίδια κατηγορία με τη Γαλλία βρίσκονται το Βέλγιο, η Φινλανδία και η Κροατία.