Μεγάλες πιέσεις ασκεί η άνοδος στην τιμή του πετρελαίου και των πρώτων υλών διεθνώς με αποτέλεσμα να ανακοινωθεί σήμερα πληθωρισμός στις ΗΠΑ ο οποίος τρέχει με 5,4% αύξηση σε δωδεκάμηνη βάση.

Το δυσάρεστο νέο είναι πως με τέτοια αύξηση στον πληθωρισμό θα αυξηθούν και οι πιέσεις των συντηρητικών που θέλουν άνοδο των επιτοκίων και διακοπή των μέτρων στήριξης, σε μία φάση κατά την οποία οι ρυθμίσεις δεν έχουν ακόμα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, με σταθερά ανοδικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην οικονομία και την απασχόληση.

Επίσης ο πληθωρισμός αυτός ενδέχεται να επηρεάσει τη Wall Street, αν και η Fed έχει τον τρόπο της να παίξει «κρυφτό» για ένα διάστημα μέχρι να βελτιωθεί η απασχόληση ή να επιβραδύνει τον επιταχυνόμενο ρυθμό του ο πληθωρισμός.

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 0,9% τον Ιούνιο, ερχόμενος από αύξηση 0,6% τον Μάιο γεγονός που μεγαλώνει τις πιέσεις. Καθώς αναμενόταν η αύξηση του πληθωρισμού σε δωδεκάμηνη βάση να μην ξεπεράσει το 5% το νέο ήταν δυσάρεστο και έριξε σκιά στις ανακοινώσεις για αύξηση κερδοφορίας των εισηγμένων εταιριών στη Wall Street, η οποία ανέμενε αθροιστικά αύξηση κατά 64% στα κέρδη τριμήνου των εισηγμένων στο δείκτη S&P 500.

Είναι δυσάρεστο που ο πληθωρισμός αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των 12 τελευταίων ετών όπως και ότι οι πληθωριστικές πιέσεις περνούν και σε άλλα αγαθά και υπηρεσίες, όπου ο δείκτης τιμών χωρίς τα τρόφιμα και την ενέργεια δείχνει αύξηση 4,5%.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here