Οι τιμές του πετρελαίου έσπασαν το φράγμα των 75 δολαρίων το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2014, μετά την ανακοίνωση της Λιβύης ότι αδυνατεί “λόγω ανωτέρας βίας” να ανταποκριθεί σε σειρά συμβολαίων για εξαγωγές “μαύρου χρυσού”, παράλληλα με τη μείωση των αποθεμάτων του Καναδά.
Το αμερικανικό αργό πραγματοποίησε μίνι άλμα 1,14 δολαρίων (+1,5%) στα 75,08 δολ. το βαρέλι, ενώ το πετρέλαιο τύπου Brent κερδίζει 1,07 δολάρια (+1.4%), στα 78,37 δολάρια.
Η παραγωγή 360.000 βαρελιών ανά ημέρα στην πετρελαιοπαραγωγική μονάδα της Syncrude Canada, κοντά στο Fort McMurray της Alberta, χτυπήθηκε τον περασμένο μήνα από διακοπές στην ηλεκτροδότηση, με τη μονάδα να μένει εκτός λειτουργίας και κατά τη διάρκεια του Ιουλίου, πλήττοντας έτσι τα αμερικανικά αποθέματα.
Σύμφωνα με έρευνα του πρακτορείου Reuters, τα αποθέματα των ΗΠΑ σε αργό έπεσαν για τέταρτη συναπτή εβδομάδα κατά περίπου 3,3 εκατ. Βαρέλια, την εβδομάδα που τελείωσε την 29η Ιουνίου.
Τα αποθέματα βενζίνης και πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης έπεσαν επίσης, σύμφωνα με το Reuters.
Η λιβυκή National Oil Corp (NOC) δήλωσε κώλυμα λόγω ανωτέρας βίας στη φόρτωση από τα λιμάνια της Zueitina και της Hariga, με αποτέλεσμα διακοπές στην παράδοση ποσοτήτων ύψους 850.000 βαρελιών ανά ημέρα.
“Οι ανοδικές τάσεις στην αγορά πετρελαίου μοιάζουν να έχουν επιστρέψει μετά τη διακοπή των εξαγωγών της Λιβύης από δύο λιμάνια – κλειδιά”, ανέφερε ο Hussein Sayed, επικεφαλής στρατηγικής αγορών του FXTM.
“Εάν το πετρέλαιο της Λιβύης δεν επιστρέψει γρήγορα στην αγορά, θα πρόκειται για μεγάλο τεστ των δυνατοτήτων του ΟΠΕΚ, δεδομένου ότι η παραγωγή της Βενεζουέλας και του Ιράν αναμένεται να πέσει σημαντικά μέσα στους επόμενους δύο μήνες”, πρόσθεσε.
Οι χώρες – μέλη του ΟΠΕΚ παρήγαγαν τον Ιούνιο κατά μ.ο. 32,32 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα, σύμφωνα με έρευνα του Reuters, παραγωγή αυξημένη κατά 320.000 βαρέλια ανά ημέρα σε σχέση με τον Μάιο.
Η παραγωγή του Ιουνίου ήταν η μεγαλύτερη από τον Ιανουάριο του 2018.
Η Morgan Stanley την Τρίτη ανέβασε την εκτίμησή της για την τιμή του Brent το β’ εξάμηνο του 2018 κατά 7,50 δολάρια το βαρέλι, στα 85 δολ., καθώς προέβλεψε μείωση της παραγωγής από πλευράς Ιράν, Ανγκόλας και Λιβύης.