Ο πετρελαϊκός γίγαντας θα καθορίσει την τιμή εισόδου της μετοχής της εταιρείας, αφού πρώτα καταγραφεί το ενδιαφέρον των επενδυτών, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το BBC, οι Σαουδάραβες θα διαθέσουν στο κοινό μετοχές που θα ισούνται με το 1% ή 2% της εταιρείας. Αναλυτές θεωρούν ότι η αξία της Saudi Aramco αγγίζει τα 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε στο Ριάντ, διευκρινίστηκε ότι η εταιρεία δε σκοπεύει προς το παρόν να κάνει δημόσια εγγραφή σε κάποιο ξένο χρηματιστήριο, παρά το γεγονός ότι το Ριάντ

  • εξερευνά εδώ και χρόνια τη δυνατότητα μίας διπλής IPO, πρώτα στο τοπικό χρηματιστήριο και, στη συνέχεια, σε ένα ξένο.

Ο επικεφαλής της Aramco, Αμίν Νάσερ, χαρακτήρισε «ιστορικής σημασίας» τα σχέδια για τη δημόσια εγγραφή της εταιρείας και σε συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε, είπε ότι η Saudi Aramco είναι η πιο αξιόπιστη πετρελαϊκή εταιρεία του πλανήτη.

Που αποσκοπεί η είσοδο της στο Χρηματιστήριο

Ο λόγος της δημόσιας εγγραφής είναι πολύ απλός:

  • Η Σαουδική Αραβία θέλει να μειώσει την εξάρτησή της από το πετρέλαιο. Ο Πρίγκηπας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, θέλει να διαφοροποιήσει την οικονομία της χώρας υπό το πλάνο, Vision 2030. Στο πλάνο αυτό, υπάρχουν νέες επενδύσεις για ηλιακή ενέργεια, ενώ από τον περασμένο Σεπτέμβριο η χώρα άνοιξε την πόρτα της στους τουρίστες δίνοντας βίζα σε 49 χώρες και χαλαρώνοντας τους κανόνες ντυσίματος για τις γυναίκες τουρίστριες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here