Ένας στους δύο θανάτους ασθενών που νοσηλεύτηκαν κατά τη διάρκεια του επιδημικού κύματος της «Όμικρον» σε κλινική COVID-19 στο Λαϊκό νοσοκομείο, δεν οφειλόταν στον κορωνοϊό.

  • Οι ασθενείς είχαν εισαχθεί στο νοσοκομείο για άλλο πρόβλημα υγείας, είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό, χωρίς ωστόσο να έχουν συμπτώματα ή να χρειαστεί να λάβουν θεραπεία για την COVID-19.

H μελέτη αυτή, που διενήργησε ομάδα ερευνητών υπό τον καθηγητή Παθολογικής Φυσιολογίας-λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ, Νίκο Σύψα, καταδεικνύει αυτό που οι περισσότεροι κλινικοί γιατροί και οι υγειονομικές αρχές της χώρας αναφέρουν:

Ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας-λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Νίκος Σύψας

ότι, δηλαδή, σε ένα μεγάλο ποσοστό των θανάτων που καταγράφονται ως COVID, η συγκεκριμένη νόσος δεν ευθύνεται για την κατάληξη του ασθενούς.

Συνολικά μελετήθηκαν 126 θάνατοι που καταγράφηκαν στην κλινική.

Σύμφωνα με τα κριτήρια που ετέθησαν, 41 (31,7%) θάνατοι ταξινομήθηκαν ως οφειλόμενοι στην COVID-19, 25 (19,8%) ως οφειλόμενοι σε άλλα αίτια, αλλά συμμετείχε και η COVID-19, και 60 (47,6%) θάνατοι ως οφειλόμενοι σε άλλα αίτια, όπου η λοίμωξη από COVID-19 δεν είχε συμμετοχή.

Στα άλλα αίτια συμπεριλαμβάνονται τα γενικευμένη καρκινωμάτωση, αιματολογική κακοήθεια, νεφρική/καρδιακή/ηπατική ανεπάρκεια τελικού σταδίου, μετεγχειρητικές επιπλοκές και νοσοκομειακή λοίμωξη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here