Αίσθηση προκάλεσε η πρόσφατη τοποθέτηση του Πιέρο Τσιπολόνε πως τα μέλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να επιδείξουν αποφασιστικότητα όσον αφορά την επιτοκιακή πολιτική. Ο λόγος είναι αυτονόητος, καθώς, σύμφωνα με τον Ιταλό τραπεζίτη, διατηρώντας τα επιτόκια τόσο υψηλά επί μακρόν υπονομεύεται η δυνατότητα ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Ήταν η πρώτη νομισματικού χαρακτήρα εκτίμηση του νεότερου μέλους του ΔΣ της ΕΚΤ (εντάχθηκε τον Νοέμβριο του 2023 από την Banca d’ Italia) δύο εβδομάδες πριν από τη συνεδρίαση της 11ης Απριλίου. Για ορισμένους αναλυτές προπομπός της «μάχης» που θα δώσουν τα «περιστέρια» στην προσπάθειά τους να επισπευσθεί η μείωση των επιτοκίων.
Δύσκολο το εγχείρημα, καθώς τα «γεράκια», από την πλευρά τους, δεν φαίνονται διατεθειμένα για… εκπτώσεις στην άτεγκτη μονεταρίστικη πολιτική τους, την ώρα που το Βερολίνο –και οι αυλικοί του– αρνούνται κάθε συζήτηση για ενδεχόμενη αμοιβαιοποίηση χρέους, ακόμη και για αμυντικά ζητήματα (και λόγω Ουκρανίας-Μέσης Ανατολής).
Ο 62 ετών Ιταλός (από το Avezzano της L’ Aquila), από τους πιο έμπειρους τραπεζικούς παράγοντες της χώρας του, είναι σε θέση να γνωρίζει εκ των έσω τις αντοχές που μπορεί να έχει η ιταλική οικονομία υπό την ασφυκτική πίεση του ακριβού κόστους χρήματος. Μάλιστα, λόγω της πρότερης θητείας του ως μέλος του ΔΣ της Παγκόσμιας Τράπεζας, υπεύθυνος για χώρες του Νότου –συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας, την περίοδο 2011-2014– έχει ενδελεχή γνώση της κατάστασης.
Ο Πιέρο Τσιπολόνε εμφανίζεται (27 Μαρτίου/Financial Times) ανήσυχος για την ανθεκτικότητα των οικονομιών της ευρωζώνης, προφανώς και της χώρας του, σε μια συγκυρία στην οποία ο Γιάννης Στουρνάρας αναφέρεται στον κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού. Ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος ήταν σαφής, πρόσφατα, προειδοποιώντας πως η ευρωπαϊκή οικονομία έχει εισέλθει σε φάση οικονομικής επιβράδυνσης, σε περιβάλλον όπου οι τιμές δεν έχουν αποπληθωριστεί, αλλά αντιθέτως οι πληθωριστικές τάσεις παραμένουν ενεργότατες. Δεν είναι τυχαίο που η Τράπεζα της Ελλάδος, σε μελέτη της, αναφέρεται σε ολιγοπώλια στα τρόφιμα, στα καύσιμα, στις τράπεζες και στην ιδιωτική νοσοκομειακή περίθαλψη. «Η Ελλάδα χρειάζεται περισσότερο ανταγωνισμό…» λέει ο Γιάννης Στουρνάρας και, αλήθεια, ποιος μπορεί να διαφωνήσει με τον κεντρικό μας;
Βασικοί κλάδοι της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας «δείχνουν με το δάχτυλο» και τους υπεύθυνους για τον πληθωρισμό, που επιβαρύνει κυρίως τα χαμηλότερα εισοδήματα.
Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK