Γράφει η «ξενοδόχος»

Mείωση ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο, επανεξέταση του φόρου διαμονής ο οποίος, ως γνωστόν, έχει θεσπιστεί από τις αρχές του 2018 αλλά και η ανάπτυξη της …silver economy είναι μεταξύ των άμεσων κυβερνητικών προτεραιοτήτων, όπως αυτές έχουν τεθεί για το υπουργείο Τουρισμού στον «φάκελο» με τους στόχους που έλαβε ο νέος υπουργός κ. Χάρης Θεοχάρης.

Όπως αναφέρεται, στις άμεσες προτεραιότητες είναι η άμεση μείωση του ΦΠΑ για όλο το τουριστικό πακέτο στο 13% από 24% (με τελικό στόχο το 11%).  Ο κλάδος, σύμφωνα με τους τουριστικούς φορείς, είναι υπερφορολογημένος και η  φορολογία μειώνει την ανταγωνιστικότητα στο ελληνικό τουριστικό προϊόν, ιδιαίτερα μάλιστα όταν αυτό συγκρίνεται με τα πακέτα άλλων προορισμών της Μεσογείου. Η νέα κυβέρνηση θέλει να επανεξετάσει το θέμα του φόρου διαμονής, για τον οποίο οι τουριστικοί φορείς έχουν ζητήσει την πλήρη κατάργησή του ή αν αυτό δεν μπορεί να γίνει λόγω των δημοσιονομικών στόχων που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση, τουλάχιστον να υπάρξει εφαρμογή του μόνο κατά τη διάρκεια της υψηλής σεζόν.

Μία ακόμη προτεραιότητα αποτελεί και η προσπάθεια για την προσέλκυση συνταξιούχων από άλλα κράτη μέλη της Ε.Ε. ακολουθώντας το παράδειγμα της Πορτογαλίας, της Μάλτας και  της Κύπρου. Η λεγόμενη silver economy, όπως ονομάζεται πανευρωπαϊκά, είναι ένας τομέας, ο οποίος κινεί την αγορά και φέρνει υψηλά έσοδα σε άλλες τουριστικές αγορές της Μεσογείου και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και στη χώρα μας.

Στις άμεσες κυβερνητικές προτεραιότητες περιλαμβάνεται ακόμη η επιτάχυνση όλων των ώριμων επενδυτικών σχεδίων σε τουριστικές μονάδες, καθώς επίσης και τα κίνητρα για την ενεργειακή αναβάθμιση των τουριστικών μονάδων όπως η αύξηση του συντελεστή δόμησης σε κοινόχρηστους χώρους. Επίσης περιλαμβάνονται και ο εκσυγχρονισμός δομής και λειτουργίας του Ε.Ο.Τ. για την αποτελεσματική προώθηση του τουρισμού, η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα για την τουριστική προβολή και την ενίσχυση του “brand name” της χώρας, καθώς επίσης και η συστηματική ανάδειξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού (τουρισμός υγείας, συνεδριακός τουρισμός, τουρισμός πόλεων, πολιτιστικός τουρισμός κ.α.).

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here