Μπορεί η προσοχή να δίνεται στα 32 δισ. που προβλέπονται, για την ελληνική οικονομία, από το Ταμείο Ανάκαμψης, ωστόσο εξ΄ίσου σημαντικά κονδύλια προβλέπονται μέσω των δύο ΕΣΠΑ. Αυτού, που ολοκληρώνεται και του επόμενου/δεύτερου για την περίοδο 2021-2027 ύψους συνολικά έως 40 δισ.

Το δεύτερο πρόγραμμα είναι στην τελική ευθεία του σχεδιασμού του, και από κοινού με τους πόρους (δάνεια, επιδοτήσεις) του NextGeneration EU θα μπορούσε να συμβάλλει στην εκ βάθρων αναδιάταξη της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας της χώρας.

Χρυσή, τελευταία όμως, ευκαιρία όπως παραδέχονται οι καθ’ ύλην αρμόδιοι που δεν θα πρέπει να αφεθεί, να πάει χαμένη, να έχει την κατάληξη όλων των προηγούμενων.

Για να δούμε, κατά πόσον το πολιτικό προσωπικό αλλά και η επιχειρηματική ελίτ, οι επαγγελματίες ισχυροί, λιγότερο ισχυροί θα σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Σε μία ιστορική περίοδο φορτισμένη και “εθνικά” και “γεωπολιτικά” κ.λ.π.

Το σημαντικό είναι, πως από τον επόμενο χρόνο και μέχρι το 2027 θα “τρέχουν” παράλληλα δύο προγράμματα, το ένα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και το άλλο μέσω του ΕΣΠΑ.

Μεγάλοι κερδισμένοι από τα προγράμματα θα είναι, κατ’ αρχήν όσοι επενδύουν σε νέες μορφές ενέργειας αλλά και στην καινοτομία. Στο “ενεργειακό” οι Βρυξέλλες δίνουν ιδιαίτερη σημασία, κατά κάποιο τρόπο φαίνεται να το “κουμπώνουν” με την στροφή που θα κάνει η νέα ηγεσία των ΗΠΑ, σε πιο φιλικές πηγές σε σχέση με την απερχόμενη.

Το 2021 θα πρέπει να “τρέξει” και ολοκληρωθεί το σύνολο του υφιστάμενου Προγράμματος συνεκτιμώντας το ότι μέρος των κονδυλίων, μεταφέρθηκε τελικά (λόγω πανδημίας) σε μέτρα στήριξης της οικονομίας, κοινωνίας. Γνωστό, πως σημαντικό μέρος χρηματοδότησε την “επιστρεπτέα προκαταβολή”, την “αναστολή χρηματοδότησης προς τις τράπεζες” κ.α

Αυτή την περίοδο η Αθήνα είναι σε διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες προκειμένου τα έργα “γέφυρα” (αυτά, που έχουν ξεκινήσει αλλά δεν προβλέπεται να ολοκληρωθούν έως και το 2023) να μπορέσουν να καλυφθούν και μέσω του νέου ΕΣΠΑ, ακόμη και είναι ενταγμένα σε μη επιλέξιμες κατηγορίες.

……………………..

Πηγή: ΧΡΗΜΑ WEEK, 15/12/2020

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here