Απεβίωσε γαλήνια σήμερα το πρωί σε ηλικία 99 ετών ο πρίγκιπας Φίλιππος, σύζυγος της βασίλισσας Ελισάβετ της Βρετανίας, ανακοίνωσαν τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.

«Με βαθιά θλίψη η Αυτής Μεγαλειότης η Βασίλισσα ανακοινώνει τον θάνατο του αγαπημένου της συζύγου, της Αυτού Βασιλικής Υψηλότητας πρίγκιπα Φιλίππου, Δούκα του Εδιμβούργου», ανέφερε η ανακοίνωση του Μπάκιγχαμ.

«Η Αυτού Βασιλική Υψηλότης απεβίωσε γαλήνια σήμερα το πρωί στον Πύργο του Ουίνδσορ. Περαιτέρω ανακοινώσεις θα γίνουν εν ευθέτω χρόνω. Η βασιλική οικογένεια πενθεί την απώλειά του μαζί με ανθρώπους από όλο τον κόσμο».

Η κατάσταση της υγείας του είχε επιδεινωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι δημόσιες εμφανίσεις του από το 2017 κι έπειτα ήταν πολύ περιορισμένες ενώ το περισσότερο διάστημα βρισκόταν στο Queen’s Sandringham στο Norfolk.

Την περίοδο της πανδημίας είχε διαμείνει Κάστρο του Windsor μαζί με τη βασίλισσα Ελισάβετ όπου το ζευγάρι γιόρτασε ήσυχα την 73η επέτειο του γάμου του, τον Νοέμβριο του 2020.

Γεννημένος στο νησί της Κέρκυρας, ο πρίγκιπας Φίλιππος, ο οποίος κάποτε αυτοχαρακτηριζόταν ως «αναξιόπιστος πρίγκιπας των Βαλκανίων χωρίς ιδιαίτερη αξία ή διάκριση», διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της σύγχρονης μοναρχίας στη Βρετανία.

Παρόλο που ποτέ δεν του δόθηκε επίσημα ο τίτλος του πριγκηπικού συζύγου, σε όλη του τη ζωή υπηρέτησε το βασιλικό καθήκον, εγκαταλείποντας την ναυτική του καριέρα.

Ήταν ένα από τα πιο ενεργά μέλη της βασιλικής οικογένειας ωστόσο γνώρισε μικρή δημόσια αναγνώριση για τη συμβολή του στα βασιλικά καθήκοντα. Αυτό οφείλεται εν μέρει στην κακή σχέση του με τον Τύπο. Κάποτε ο ίδιος είχε δηλώσει στον βιογράφο Gyles Brandreth: «Έχω γίνει καρικατούρα. Απλώς πρέπει να το αποδεχτώ. “

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here