Πέντε βασικές ενισχύσεις εγκρίθηκαν χθες, με την ψήφιση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας για τα νέα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση.

Ειδικότερα:

α) Μειώονται οι ασφαλιστικές εισφορές

Η διάταξη προβλέπει αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος για εργαζόμενους και επιχειρήσεις από τον Ιανουάριο μέσω της μείωσης κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών. Περίπου 800 χιλιάδες μη μισθωτοί απαλλάσσονται προσωρινά από το βάρος των δόσεων της εκκαθάρισης των εισφορών του 19, καθώς οι οφειλές θα πληρωθούν σε 5 δόσεις με πρώτη τον Μάρτιο του 21.

β) Παρέχεται διπλό ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα

Διπλό ποσό θα λάβουν τον Δεκέμβρη 482.335 ωφελούμενοι από 256.525 νοικοκυριά. Για πρώτη φορά δικαιούχοι θα είναι άστεγοι και γυναίκες – θύματα βίας που ζουν σε ξενώνες φιλοξενίας.

Σύμφωνα με το υπ. Εργασίας ζευγάρι ανέργων θα πάρει τον Δεκέμβριο το επίδομα του μήνα (Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα), αλλά και 300 ευρώ παραπάνω, γονείς με 2 παιδιά επιπλέον 400 ευρώ, ενώ πολύτεκνη οικογένεια επιπλέον 500 ευρώ.

Τα ποσά έχουν ως εξής:

-Mονοπρόσωπο νοικοκυριό: 200 ευρώ.

-Για κάθε επιπλέον ενήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 100 ευρώ.

-Για κάθε ανήλικο μέλος του νοικοκυριού: προσαύξηση του εγγυημένου ποσού κατά 50 ευρώ.

γ) Επίδομα θέρμανσης

Μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα θέρμανσης με τα ποσά να κυμαίνονται από 80 έως 700 ευρώ ανάλογα με την περιοχή.

δ) Έκτακτη ενίσχυση σε 3 κλάδους

Το έκτακτο επίδομα θα δοθεί σε επιστήμονες,ήτοι δικηγόρους, μηχανικούς και οικονομολόγους. Αν και το ύψος του ποσού δεν έχει γνωστοποιηθεί επισήμως, φαίνεται πιθανό το σενάριο για τα 400 ευρώ.

ε) Επιστρεπτέα προκαταβολή IV

Οι 143.000 δικαιούχοι της επιστρεπτέας προκαταβολής IV βλέπουν ήδη στους λογαριασμούς τους τα ποσά από τα οποία το μισό δεν θα επιστραφεί.

Έχουν ήδη πιστωθεί πάνω από 700 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς αιτούντων.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here