Υπερτιμημένο περίπου κατά 55 μονάδες βάσης (0,55%), είναι το spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων, αν και δεν υπάρχουν ακραίες μεταβολές στις τιμές, εκτιμούν οι αναλυτές της Τράπεζας Πειραιώς.

Σε σχετικό report οι αναλυτές της τράπεζας αναφέρουν ότι σημειώθηκαν σημαντικές πιέσεις και στο εύρος επιτοκίων (spread) της ελληνικής 10ετίας έναντι των αντίστοιχων γερμανικών ομολόγων τον Απρίλιο, καθώς αυξήθηκε κατά 39 μονάδες βάσης στις 241 μονάδες βάσης ενώ διευρύνθηκε επιπλέον κατά 13, στο πρώτο 10ήμερο του Μαΐου στις 253 μονάδες βάσης, προσεγγίζοντας τα επίπεδα του Απριλίου του 2020.

Σύμφωνα με το μοντέλο αποτιμήσεων της Πειραιώς το περιθώριο ( spread) σε αυτό το επίπεδο θεωρείται σχετικά «υπερτιμημένο» κατά 55 μονάδες βάσης από άποψη μακροοικονομικών στοιχείων χωρίς ωστόσο να έχει φτάσει σε κάποια ακραία τιμή σύμφωνα με την στατιστική ανάλυση.

Τα θεμελιώδη μεγέθη με την μεγαλύτερη συμβολή σε αυτή την ανοδική μεταβολή εντοπίζονται στην επιδείνωση των πρόδρομων δεικτών για την οικονομική δραστηριότητα αλλά και στην χειροτέρευση του διεθνούς επενδυτικού κλίματος. Εξίσου σημαντικό είναι ότι σύμφωνα με τον Δείκτη Κατανομής Κινδύνων της αγοράς κρατικών ομολόγων, η πιθανότητα περαιτέρω πιέσεων στο 10ετές ομόλογο συνεχίζει να ενισχύεται για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.

Πάντως οι τιμές τόσο των Ελληνικών όσο και των ευρωπαϊκών ομολόγων εμφάνισαν χθες περιορισμένη θετική αντίδραση με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να υποχωρήσουν ελαφρώς.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here