Mπορεί ο Πειραιάς να έχει βρεθεί στο προσκήνιο του επενδυτικού ενδιαφέροντος με επίκεντρο -κυρίως- την Cosco αλλά και άλλες επενδυτικές πρωτοβουλίες όπως για παράδειγμα η ανάπλαση των πρώην εγκαταστάσεων του Παπαστράτου από την Dimand με επενδυτή την Grivalia Properties, χρειάζεται ωστόσο μία εκτεταμένη δέσμη μέτρων για ριζικές παρεμβάσεις όπως προκύπτει και από τους αριθμούς του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς.
Το Ε.Β.Ε.Π. επισημαίνει ότι στον Πειραιά, σύμφωνα με μελέτες, εκτιμάται ότι το 60% των κτιρίων είναι κατασκευασμένα πριν από το 1970. Επίσης το 55% των κτηρίων ανήκουν κατά μέσο όρο σε πάνω από 10 ιδιοκτήτες, ενώ στα μεγάλα κτίρια το φαινόμενο της συνιδιοκτησίας φτάνει σε αδιέξοδες καταστάσεις.
Οι συνέπειες είναι ότι πάνω από το 30% των γραφείων και καταστημάτων στον Πειραιά παραμένουν κλειστά, ότι παλαιά κτήρια δεν ανακαινίζονται και ότι η ποιότητα του κτηριακού δυναμικού χειροτερεύει διαρκώς.
Επιπλέον, kατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες, το 20% του μόνιμου πληθυσμού έχει αποχωρήσει από τον Πειραιά, σε συνδυασμό δε με τη συρρίκνωση των οικονομικών δραστηριοτήτων κατά την τελευταία δεκαετία, 1 στους 3 των επαγγελματικών χώρων είναι είτε κενοί, είτε εγκαταλελειμμένοι. Επιπλέον των ενδεικτικών στοιχείων για τα προβλήματα παλαιότητας και συνιδιοκτησίας των κτηρίων που αναφέρονται παραπάνω, σημειώνονται ακόμα ότι:
- Πάνω από το 85% χρήζουν παρεμβάσεων αποκατάστασης, εκσυγχρονισμού και βελτίωσης της λειτουργικότητας και της ενεργειακής τους απόδοσης
- Το μέσο κόστος αποκατάστασης και εκσυγχρονισμού του 70% περίπου των κτηρίων του Πειραιά υπολογίζεται σε πάνω από 400 €/τ.μ.
- Το 30% του συνόλου των χώρων γραφείων και καταστημάτων παραμένουν κενά.