Γράφει η “Ξενοδόχος”

Επιπτώσεις με πολλές …ουρές τόσο ως προς την ποιότητα των υπηρεσιών όσο και τις νέες επενδύσεις στον κλάδο, φαίνεται ότι έχουν οι νέες ρυθμίσεις για την κατάταξη των τουριστικών καταλυμάτων και δη των ενοικιαζομένων δωματίων που αντιστοιχούν σε ένα σύνολο 40.000 επιχειρήσεων σε όλη την Ελλάδα.

Η Ελληνική Ένωση Διαπιστευμένων Φορέων Πιστοποίησης HellasCert, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τις επιπτώσεις του ν. 4582/2018 στην κατάταξη τουριστικών καταλυμάτων εστιάζοντας στην ανάθεση της πιστοποίησης της κατάταξής των ενοικιαζομένων δωματίων στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού (Π.Υ.Τ) και κάνοντας λόγο για «αιφνιδιασμό» των φορέων πιστοποίησης και μεγάλες καθυστερήσεις των πιστοποιήσεων λίγο πρίν το ξεκίνημα της νέας τουριστικής σεζόν.

Όπως ανέφερε χθες σε σχετική ενημέρωση ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της HellasCert  κ. Γιάννης Καραγιάννης, πρίν από μία πενταετία, με τον ν.4276/2014 θεσπίσθηκε μια ολοκληρωμένη διαδικασία κατάταξης των ξενοδοχείων και camping σε αστέρια και των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων και διαμερισμάτων (ΕΕΔΔ) σε κλειδιά. Επισημαίνεται εδώ ότι η HellasCert, είναι η Ελληνική Ένωση των Διαπιστευμένων Φορέων Επιθεώρησης και Πιστοποίησης που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας στον προαιρετικό και υποχρεωτικό τομέα σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα ISO/IEC 17020, ISO/IEC 17021, ISO/IEC 17024, ISO/IEC 17025 και ISO/IEC 17065.

Η διαδικασία προέβλεπε την έκδοση των αντίστοιχων πιστοποιητικών κατάταξης από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος (Ξ.Ε.Ε), αφού είχε προηγηθεί  επιθεώρηση των καταλυμάτων από ανεξάρτητους Οργανισμούς Επιθεωρήσεων, οι οποίοι έχουν διαπιστευτεί  προς τούτο από το Εθνικό Σύστημα Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ), με βάση Διεθνή Πρότυπα ISO.

Στο πλαίσιο αυτό διαπιστεύτηκαν περί τους 33 οργανισμούς πιστοποίησης  ενώ εκπαιδεύτηκαν και εγκρίθηκαν περί τους 900 εξειδικευμένους επιθεωρητές και πολυάριθμο διοικητικό προσωπικό, καλύπτοντας το σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Επίσης, με στόχο την αποτελεσματικότητα, αλλά και την διαφάνεια της διαδικασίας κατάταξης, δημιουργήθηκε στο Ξ.Ε.Ε ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία  αφενός εισάγονται όλα τα στοιχεία και σχέδια του προς επιθεώρηση καταλύματος και αφ’ ετέρου εποπτεύεται σε πραγματικό χρόνο η διενέργεια της επιθεώρησης. Με τη διαδικασία αυτή πιστοποιήθηκε η κατάταξη περίπου 3.000 ξενοδοχείων και camping και 2.000 ΕΕΔΔ, νούμερα που αντιστοιχούν περίπου στο 10% επί του συνόλου του δυναμικού της χώρας.

  • Σημειωτέον ότι από τις 5.000 επιθεωρήσεις που έχουν ήδη γίνει, το 80% των επιχειρηματιών χρειάστηκε να κάνουν παρεμβάσεις με βάση την κατηγορία που είχαν επιλέξει οι ίδιοι, γεγονός το οποίο επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα της διαδικασίας για ένα ποιοτικό τουριστικό προϊόν.

«Αιφνιδίως, και χωρίς καμία συνεννόηση με τους Οργανισμούς Πιστοποίησης, οι οποίοι αποτελούν την «καρδιά» του συστήματος κατάταξης, ο πρόσφατος νόμος 4582/2018, προβαίνει σε δομικές αλλαγές, με αποκορύφωμα την ανάθεση της πιστοποίησης της κατάταξής των ΕΕΔΔ στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού (Π.Υ.Τ)», αναφέρει ο κ. Καραγιάννης, υποστηρίζοντας ότι αυτό θα οδηγήσει σε μπλοκάρισμα επ’ αόριστον την κατάταξη των ΕΕΔΔ, κυρίως γιατί η διεκπεραίωση της πιστοποίησης τους από τις ΠΥΤ, ακόμα και όταν εκδοθεί η αντίστοιχη ΚΥΑ, η οποία θα καθορίζει τις σχετικές διαδικασίες, θα οδηγηθεί σε αδιέξοδο λόγω της ύπαρξης βασικών ελλείψεων που απαιτούν χρονοβόρες διαδικασίες.

  • «Θα απαιτηθεί η δημιουργία νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την καταχώριση των καταλυμάτων και εκπαίδευση επιθεωρητών, αλλά κυρίως το εγχείρημα θα προσκρούσει στην δραματική έλλειψη προσωπικού των ΠΥΤ και την αδυναμία υπέρβασης αγκυλώσεων του δημόσιου τομέα (π.χ. όριο ημερών εκτός έδρας υπηρεσίας). Αποτέλεσμα της κατάστασης αυτής θα είναι οι επιχειρήσεις των ΕΕΔΔ να αντιμετωπίσουν θέμα νόμιμης λειτουργίας τους».

Ο κ. Καραγιάννης μάλιστα ανέφερε ότι από τις 14 Περιφερειακές Υπηρεσίες Τουρισμού της χώρας υπάρχουν μονάδες που έχουν μόλις …δύο εργαζομένους προκειμένου να ανταποκριθούν στα καθήκοντα του ελέγχου και των πιστοποιήσεων, την ίδια στιγμή που η τουριστική περίοδος είναι ante portas, ενώ η υποχρέωση ολοκλήρωσης του έργου κατάταξης χιλιάδων ΕΕΔΔ από μερικές δεκάδες υπαλλήλους των ΠΥΤ, έχει  προθεσμία μετά από τις προηγούμενες παρατάσεις που έχουν δοθεί, έως το τέλος του 2019, στόχος ανέφικτος που θέτει θέμα και νέας …παράτασης.

Ο ίδιος ανέφερε ότι υφίσταται πρόβλημα και συνολικά για το επιχειρείν, δεδομένου ότι οι επιδοτήσεις του ΕΣΠΑ απαιτούν ενοικιαζόμενα τουλάχιστον τριών κλειδιών, τα οποία ωστόσο δεν μπορούν να πιστοποιηθούν αφού έχουν “μπλοκάρει” οι σχετικές διαδικασίες.

Η Ενωση υποστηρίζει ότι είναι στον “αέρα” και οι επενδύσεις που έχουν πραγματοποιήσει οι 33 οργανισμοί επιθεωρήσεων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του προηγούμενου ν. 4276/2014, εργοδοτώντας και εκπαιδεύοντας 900 επιθεωρητές σε όλη την Ελλάδα.

«Συνιστά πισωγύρισμα, η ανάθεση σε κρατικές υπηρεσίες, ελέγχων που έχουν ανατεθεί και διεκπεραιωθεί επιτυχώς από ανεξάρτητους διαπιστευμένους Οργανισμούς Πιστοποίησης, όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο». Η Ενωση επισημαίνει ότι το κόστος της κατάταξης από τους διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης είναι της τάξεως των 30-40 ευρώ το χρόνο για ένα κατάλυμα 7- 10 δωματίων.

Στην παρούσα φάση που εκκρεμεί η ΚΥΑ, η πρόταση των φορέων πιστοποίησης είναι να μείνει στις ΠΥΤ η έκδοση του πιστοποιητικού, να κάνουν αυτές τον αυτεπάγγελτο έλεγχο της αγοράς, λειτουργώντας παράλληλα ως «θεματοφύλακας» της ποιότητας των καταλυμάτων και να συνεχίσει η πραγματοποίηση ελέγχων από το υπάρχον εκπαιδευμένο προσωπικό των διαπιστευμένων φορέων πιστοποήσης και τα ενοικιαζόμενα, πέραν των ξενοδοχείων και των camping.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here